Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Referendum v Brništi dalo obnovení těžby na Tlustci zelenou

Referendum v Brništi dalo zelenou obnovení těžby čediče na kopci Tlustec. Hlasovat přišla téměř polovina voličů, výsledky jsou tak platné a v případě první otázky pro zastupitelstvo závazné. Vyplývá to z informací, které obec zveřejnila na úřední desce. Vedení Brniště tak může pokračovat v jednáních s těžařem a nemusí měnit své souhlasné stanovisko. O těžbě ale Brniště rozhodovat nebude, to je v kompetenci báňského úřadu.

Do pátečního hlasování se v Brništi zapojilo 49,58 procenta z 1061 oprávněných osob. Lidé odpovídali na dvě otázky: „Souhlasíte, aby obec Brniště jakkoliv souhlasila nebo podporovala povolení a provádění těžby v dobývacím prostoru Luhov?" a "Souhlasíte, aby zastupitelstvo obce Brniště přijalo negativní stanovisko vůči těžbě v dobývacím prostoru Luhov?". U první otázky zvolilo téměř 58 procent hlasujících ano, a rozhodnutí je tak závazné. V případě druhé otázky převážila odpověď ne, výsledek ale není závazný, protože ho zvolila méně než čtvrtina oprávněných osob.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

Firma Kamenolom Brniště, nový vlastník lomu, usiluje o obnovení těžby od roku 2012. Okolní obce jako Jablonné v Podještědí nebo Velký Valtinov se postavily proti, obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Zastupitelé Brniště ale dali těžbě zelenou a v únoru schválili i přes četné námitky veřejnosti podmínky kompenzační dohody s firmou. Pokud se na kopci začne kámen znovu těžit, obec by měla dostat od firmy 125 milionů korun během 25 let. Podle starosty Michala Vinše (NEZ) se podařilo také vyjednat, že kamenolom dá 25 milionů na vybudování obchvatu vesnice Luhov, jež patří pod Brniště. Vlastník lomu počítá s těžbou až 840 tisíc tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici.

Autoři | Foto Kamenolom Brniště

Štítky referendum, správa, ekologie, stavebniny, Tlustec, Brniště, těžba, Český báňský úřad, Luhov, Ministerstvo životního prostředí České republiky, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s., okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum v Brništi dalo obnovení těžby na Tlustci zelenou  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.