Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté zachránili život muži po kolapsu. Použili přenosný defibrilátor

Tříčlenná hlídka policie vyrazila v úterý po obědě do ubytovny v Pražské ulici v Mimoni. Na místě byli policisté dřív než záchranka, a tak se okamžitě pustili do záchrany třicetiletého muže v bezvědomí, který nedýchal. A jejich snaha byla úspěšná, pacienta se podařilo zachránit.

Muž na ubytovně zkolaboval, policisté byli na místě za dvě minuty. „Muž ležel na posteli ve svém pokoji, byl v bezvědomí a nedýchal. Okamžitě proto zahájili jeho resuscitaci nepřímou srdeční masáží, kterou kombinovali s umělým dýcháním pomocí ručního křísícího přístroje ambuvaku,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Současně policisté muže napojili na elektrody defibrilátoru. „Ten do příjezdu sanity doporučil celkem dva výboje, které mu policisté aplikovali a mezi těmito výboji dál pokračovali v srdeční masáži i poskytování umělého dýchání,“ dodala mluvčí. 

Poté už dorazila sanitka a lékař muži aplikoval další tři výboje a společně s policisty se u něj střídal při srdeční masáži do obnovení jeho základních životních funkcí. Muže z ubytovny transportoval do liberecké nemocnice vrtulník. „Pacient již nyní není v přímém ohrožení života. Lékař zdravotnické záchranné služby policistům za jejich spolupráci a předchozí péči o pacienta poděkoval a vysoce ji ocenil,“ pokračovala Baláková.

Policisté přenosné defibrilátory používají už od roku 2017, od té doby přispěli k záchraně osmi životů. Nejmladší zachráněnou pacientkou byla v roce 2017 dvanáctiletá dívka se zástavou srdce. „Zatímco jsme v roce 2017 vyjeli na žádost zdravotnické záchranné služby 18krát, v roce 2018 to bylo 58krát, v roce 2019 už 96krát a za loňský rok evidujeme dokonce 144 výjezdů. Letos máme za sebou 39 výjezdů s defibrilátorem,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, defibrilátor, Mimoň, ubytovna, masáž, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté zachránili život muži po kolapsu. Použili přenosný defibrilátor  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.