Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Z rozhledny na Hvozdu uvidíte Krkonoše

Lužické hory stojí stále tak trochu ve stínu Jizerek. Přitom nabízí nabízí nádhernou přírodu a celou řadu zajímavostí, které stojí za to navštívit. Jednou z nich je vrchol Hvozdu s rozhlednou přímo na česko-německé hranici.

Hvozd je oblíbeným cílem výletů už od osmnáctého století a v roce 1821 sem dokonce vystoupal císař Ferdinand. A co sem návštěvníky tak láká? „Hvozd nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů do Saska i na českou stranu. Není divu, že se stal vyhlášeným turistickým místem už téměř před dvěma stoletími,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V roce 1853 otevřel Johann Gotthelf Marx z Oybinu na české straně jižního vrcholu dřevěný hostinec, který v následujících letech dále rozšiřoval. Hostinec v roce 1877 zcela vyhořel. Majitel ale již následující rok postavil na jeho místě nový. V roce 1879 zde žitavský přírodovědný spolek postavil 10 metrů vysokou vyhlídkovou věž.

Dřevěná vyhlídková věž ale rychle chátrala, a tak spolek postavil novou kamennou rozhlednu na severním vrcholu, kde byla do té doby jen vyhlídková terasa. V roce 1891 byla stará zchátralá věž stržena a roku 1892 byl položen základní kámen nové věže. Stavělo se rychle, takže již v září 1892 byla 25 metrů vysoká kamenná věž slavnostně vysvěcena. Nedlouho poté pod rozhlednou vyrostl domek s prodejem vstupenek, z něhož později vznikla další restaurace.

Rozhledna na Hvozdu se stala téměř dvojčetem rozhledny na Jedlové – obě věže jsou si podobné tvarem, výškou, použitým materiálem a dokonce i narozeniny slaví ve stejný den. Věž na Hvozdu je ale o rok mladší.

Rozhledna nabízí krásný výhled do širokého okolí. Vidět z ní jsou Žitavské hory s malebným letoviskem Oybin, Popova skála, táhlý Ještědský hřbet a za pěkného počasí dokonce Jizerské hory a Krkonoše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky rozhledna, hvozd, Lužické hory, Krkonoše, Jizerské hory, Květa Vinklátová, Oybin, Sasko, Liberecký kraj, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Z rozhledny na Hvozdu uvidíte Krkonoše  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.