Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce Kounicova domu se oddaluje. Výběrové řízení se protáhlo na rok

Kounicův dům v České Lípě stále čeká na rekonstrukci. A přípravy na ní se protahují. Výběrové řízení na projektanta obnovy památkově chráněného areálu se kvůli opakovaným námitkám jednoho z účastníků protáhlo na rok.

Radnice ho musela zrušit a zopakovat. Napodruhé tak vybrala pražskou společnost DigiTry Art Technologies s nabídkovou cenou 8,5 milionu korun. Původní odhad byt téměř dvojnásobný,řekla starostka Jitka Volfová.

Rekonstrukce Kounicova domu se komplikuje, soutěž se bude opakovat

Námitky jednoho z účastníků veřejné soutěže zkomplikovaly plánovanou rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu v České Lípě. Město muselo vypsat soutěž znovu.

Měšťanský dům známý také jako Kounicův dokončili v roce 1771 tehdejší majitelé panství Kounicové. Postavili ho na místě vrchnostenského pivovaru, který v letech 1611 a 1698 zničily požáry. Dům původně sloužil úředníkům panství, v dalších letech v něm byla solnice, vojenská nemocnice, celnice, české gymnázium a ve druhé polovině 20. století Svazarm. V květnu 2015 památkově chráněný dům vyhořel. Příčinou byly svařovací práce na střeše, o tu dům při požáru přišel.

Město objekt zachraňuje od roku 2019

Do domu bez střechy několik let pršelo a byl v havarijním stavu. Hrozilo nejen jeho zničení, ale i poškození sousedních budov či zranění chodců. Město dům odkoupilo v roce 2019 za 1,9 milionu korun od Sdružení sportovních svazů České republiky, které na něm od požáru žádné práce nedělalo. Radnice už musela dát dalších zhruba osm milionů korun do statického zabezpečení a provizorního zastřešení. „Všechno zlé je ale k něčemu dobré, do toho objektu dlouhá léta zatékalo, ve spodní části jsou pískovce, které tu vodu nasávají a stavaři sami říkali, že vysušit ty pískovce rychle by mohlo znamenat, že se rozpadnou a dům to naruší," řekla Volfová. Areál tak má podle ní dost času vyschnout postupně.

Vybraná projekční firma teď připraví projekt rekonstrukce pro stavební povolení a prováděcí dokumentaci pro výběr dodavatele. Zajistit má také podrobný technický průzkum, inženýrskou činnost a autorský dohled po dobu samotné rekonstrukce. „O vítězi rozhodla nejen cena, ale také kvalita týmu," dodala starostka. Pokud vše dobře půjde, chtěla by radnice v příštím roce vypsat soutěž na dodavatele a pak rekonstrukci zahájit. Město chce na nákladný projekt žádat dotace na obnovu brownfieldů ze Státního fondu na podporu investic. Po rekonstrukci se do Kounicova domu přesune Dům dětí a mládeže Libertin, kterému už současné pronajaté prostory na Škroupově náměstí nestačí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky ČR, správa, památky, stavby, Česká Lípa, dům, rekonstrukce, Jitka Volfová, požár, Sdružení sportovních svazů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Kounicova domu se oddaluje. Výběrové řízení se protáhlo na rok  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.