Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hasiči kvůli dešťům zasahovali u více než 140 událostí. Evakuovali desítky obyvatel Písečné

, aktualizováno 18. července 2021, 15:00

Náročnou noc mají za sebou hasiči na území celého Libereckého kraje. Do ranních hodin stoupaly hladiny toků, řeka Smědá na Liberecku přesáhla 3. stupeň povodňové aktivity. Kvůli přeplněnému rybníku museli hasiči preventivně evakuovat obyvatele Písečné a část obyvatel Dobranova.

Silné deště a bouřky během včerejšího dne zaměstnávají do ranních hodin hasiče na území celého Libereckého kraje. Kvůli velkému náporu posílili hasiči již včera odpoledne služby na krajském operačním středisku v Liberci a také na stanicích v Tanvaldu, Jablonci nad Nisou, Liberci a Raspenavě.

Už kolem jedné hodiny ranní přesáhl počet událostí 140. „Hasiči stále čerpají zatopené domy a vodní laguny. Některé vodní toky již kulminují. V místech stálého přítoku vody je čerpání nadále nefektivní,“ informovali v průběhu noci hasiči na Twitteru.

V Hejnicích v noci došlo na řece Smědé k překročení třetího stupně povodňové aktivity (SPA). Starosta Jaroslav Demčák vyzval občany, aby přeparkovali svá vozidla dál od vody. Postupně se ale stav zlepšil a situace se nadále zklidňuje. Řeka Smědá nadále pomalu klesá. I díky tomu, že další dešťové srážky nejsou na pořadu dne, by tento snižující se vývoj měl pokračovat i následující hodiny. Přeji všem profilům na řekách a potocích, aby to brzy měly stejně klesající,“ uvedl ráno starosta Hejnic Jaroslav Demčák na sociálních sítích.

Evakuace desítek osob z Písečné a Dobranova

Kvůli zcela přeplněnému Kachnímu rybníku musely jednotky hasičů v noci evakuovat obyvatele rodinných domů v obci Písečná a Dobranově na Českolipsku. Kolem čtvrté hodiny ranní bylo z Dobranova evakuováno celkem 37 osob do náhradního ubytování. Po šesté došlo ještě k evakuaci dalších dvou osob. „Určené jednotky nadále provádí monitoring situace u rybníka, která se uklidňuje,“ komentovali hasiči.

Už v noci evakuovali 28 lidí z kempu u Svitavy. V sobotu hasiči preventivně evakuovali dětský tábor v Mníšku na Liberecku, dnes dopoledne 38 dětí a šest dospělých z dalšího dětského tábora v Mařenicích na Českolipsku. Vedoucí s dětmi z mařenického tábora se podle mluvčího už v noci preventivně přesunuli do nouzového ubytování, teď jim s dalším přesunem pomáhali hasiči. „Zpátky už se vrátit nemohou," řekl mluvčí hasičů Jan Přerovský. Část tábora podle něj zaplavila voda.

Během včerejšího dne spadlo dle Českého hydrometeorologického ústavu v v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána téměř 50 litrů vody na metr čtvereční. Déšť zkomplikoval hlavně dopravu v Liberci, některé ulice město muselo uzavřít.

Hasiči monitorují stav vody. Evakuovali jeden tábor a ve Višňové provádí protipovodňová opatření

Od druhé hodiny odpolední vyjely jednotky hasičů Libereckého kraje k bezmála 30 událostem. Mezi nimi bylo i vyproštění vozidla, pod kterým se v libereckých Ruprechticích propadla část parkovací plochy.

Neprůjezdná byla odpoledne Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda. „Důvodem byla nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok," řekl Přerovský.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu zůstává v platnosti až do zítřejšího rána výstraha proti povodním, která zahrnuje celé území Libereckého kraje. Vysoký stupeň nebezpečí je stále aktuální pro oblast Novoborska, Liberecka, Frýdlantska a Jablonecka. Extrémní stupeň nebezpečí aktuálně v rámci celé České republiky platí pouze pro oblast Sušice v Plzeňském kraji a oblasti Rumburk a Varnsdorf v kraji Ústeckém. Nízký stupeň nebezpečí zahrnuje celé území České republiky, vyjma částí krajů Karlovarského, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského.

Podle informací z krajského povodňového webu platí aktuálně stav ohrožení na Svitávce v Zákupech. Podle Přerovského je ale důvodem Mlýnský rybník v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Tam se dnes utrhlo jedno ze dvou stavidel. Hasiči zajistili provizorní opravu dřevěnými deskami, aby snížili průtočnost. „Už je to zabezpečné, prolomila se jedna strana stavidel, před nimi jsou česla a na ta jsme nasázeli desky a vrátili jsme to do normálního průtoku," řekl starosta Jablonného Jiří Rýdl. Soukromého vlastníka rybníka informoval o situaci. „Počítá s tím, že bude ten rybník letos rekonstruovat a odbahňovat," dodal starosta.

Hladiny většiny potoků a řek už klesají, na druhém povodňovém stupni je Oleška v Dětřichově a Smědá v Černousích a také Dobranovský potok v České Lípě. V České Lípě se ráno vylily Dobranovský potok a Šporka z břehů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jaroslav Demčák, Hasiči Frýdlant, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje

Štítky hasiči, Liberecký, déšť, povodeň, Liberecký kraj, rybník, Dobranov, Smědá, Liberec, potok, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Jaroslav Demčák, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči kvůli dešťům zasahovali u více než 140 událostí. Evakuovali desítky obyvatel Písečné  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.