Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Deště poškodily hráz Kachního rybníka. Po vyhlášení pohotovosti byl preventivně vypuštěn

Nedávné přívalové deště napáchaly v Libereckém kraji řadu škod. Vydatné srážky poničily také hráz Kachního rybníku, který se nachází v katastrálním území obce Svojkov. Z preventivních důvodů byl po vyhlášení povodňové pohotovosti vypuštěn.

Během bouří a přívalových dešťů, které kraj zasáhly v polovině července, museli hasiči dokonce evakuovat obyvatele obcí Písečná a Dobranova, které se nachází nedaleko Kachního rybníka. Při vydatných srážkách byla poškozena hráz vodního díla, kterou bude nutné zrekonstruovat.

Povodňová komise vyhlásila na základě těchto události pro Kachní rybník II. stupeň povodňové aktivity. „Kvůli nebezpečí protržení byl už rybník preventivně vypuštěný. Vedle toho provedla odborná firma bezpečnostně-technickou prohlídku a na základě jejího závěru byla uložena nouzová a ochranná opatření,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí na novoborském městském úřadu Jitka Kopčáková.

Stav pohotovosti bude na rybníku platit až do doby, kdy dojde k odstranění rozsáhlého poškození hráze. Majitelem rybníku je Český rybářský svaz. „Vedle vypuštění provedla odborná firma bezpečnostně-technickou prohlídku a na základě jejího závěru byla uložena nouzová a ochranná opatření,“ sdělila redakci na dotaz mluvčí Nového Boru Radmila Pokorná.

Přívalové deště a následná blesková povodeň zasáhla v katastru Nového Boru Bukovany. „Škoda na majetku města je zhruba dvě stě tisíc,“ komentovala Pokorná s tím, že se jedná o poničené cesty. Další zhruba dvoumilionová škoda se týká soukromého majetku. V souvislosti s těmito událostmi bude vedení města jednat o finančním daru ve výši 100 tisíc korun pro obyvatele, kterým se voda dostala do obytných a pro SK Bukovany.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geoportál Liberecký kraj

Štítky Českolipsko, Nový Bor, Kachni rybník, rybník, pohotovost, povodně, přívalový déšť, Liberecký kraj, Svojkov, Český rybářský svaz, Dobranov, Bukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deště poškodily hráz Kachního rybníka. Po vyhlášení pohotovosti byl preventivně vypuštěn  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.