Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Značení jízdních kol bude v České Lípě pokračovat i v druhé polovině srpna

Značení kol, koloběžek i invalidních vozíků může pomoci ochránit před jejich krádeží. Radnice pro zájemce vypsala další termíny. Lidé si mohou nechat kola označit až do 25. srpna.

K dispozici je 250 značících sad a vypsané termíny se už velmi blíží tomuto číslu, moc dalších se tak už vypisovat nebude, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Kdo má zájem nechat si kolo označit a registrovat, neměl by proto podle ní váhat.

Systém značení je pro zájemce zdarma, českolipská radnice ho poprvé nabídla před dvěma lety a znovu loni. Dohromady se tak podařilo ve městě označit a registrovat na 500 kol, koloběžek a vozíků. „Projekt se setkal s velkým úspěchem a všechny značící sady našly své majitele," řekla mluvčí. Podle informací z městské policie si lidé nechávají označit hlavně dražší kola. Radnice nechala označit a registrovat například i koloběžky, které půjčuje turistické informační centrum, nebo služební kola českolipských strážníků.

V Česku nabízí řada měst registraci a označení kol, systémy jsou ale různé. V České Lípě vsadili na forenzní značení unikátní látkou, v níž jsou mikrotečky s kódem, okem neviditelné. „Každé kolo či vozík získá svoji jedinečnou syntetickou DNA, obdobně unikátní jako otisk prstu. Mikrotečky s kódem jsou neviditelné, dopravní prostředek je však označen viditelnou samolepkou, která potenciální pachatele informuje, že je opatřen syntetickou DNA a zaregistrován v nadnárodní databázi výrobce tohoto značení," řekla Kňákal Brožová.

Česká Lípa získala na projekt dotaci z ministerstva vnitra, označování kol zajišťují úředníci města spolu se strážníky. „K označení musí mít lidé občanský průkaz a ideálně kupní smlouvu ke kolu. Pokud kupní smlouvu občan mít nebude, stačí čestné prohlášení, že je majitelem kola či invalidního vozíku," dodala mluvčí radnice. Označování se koná na dětském dopravním hřišti, zájemci si mohou značení a termín rezervovat na stránkách dopravního hřiště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Prostějov

Štítky kolo, správa, kriminalita, kondice, prevence, Česká Lípa, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, jízdní kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Značení jízdních kol bude v České Lípě pokračovat i v druhé polovině srpna  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.