Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Část secesní kavárny Union v České Lípě má již novou fasádu, stále ale není hotovo

V České Lípě skončily práce na rekonstrukci fasády secesní kavárny Union, lešení zmizí během několika dnů, zcela hotovo ale není. Opravené jsou pouze dvě ze čtyř stěn budovy.

Hlavní fasáda do Sokolské ulice letos nebude natřená, památkáři doporučili vzhledem k počasí nátěr dokončit až příští rok na jaře, současně firma dokončí i fasádu do dvora, řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Příští rok chce město najít dodavatele, který opraví zbylou fasádu do ulice Jindřicha z Lipé.

Ani letos se kavárna Union fasády nedočká. Je v horším stavu, než se předpokládalo

Ani letos nebude dokončena oprava fasády secesní kavárny Union v České Lípě. Restaurátoři při jejím průzkumu zjistili, že je v mnohem horším stavu, než se předpokládalo. Původně měla být nová fasáda hotová již v loňském roce.

Firmu, která zrestauruje bohatě zdobenou štukovou fasádu památkově chráněné budovy, hledala radnice čtyři roky. V opakovaném výběrovém řízení zvítězila firma Cor Interiors s nabídkovou cenou 2,6 milionu korun, 300 000 korun získalo na opravu město z Libereckého kraje. Fasáda měla být hotová už na přelomu října a listopadu, práce se ale kvůli většímu poškození protáhly. „Stavba je náročná i proto, že štukatérské práce jsou dnes úzkoprofilovým zbožím, firmy, které to dělají, je problematické sehnat. Kvůli covidu také firma bojovala s nedostatkem zaměstnanců," doplnila starostka Jitka Volfová.

Kavárnu Union postavila v letech 1906-1907 ve stylu florální secese místní firma Otto John & Josef Jisba. Za projekt získala zlatou medaili na prvním libereckém veletrhu. Budova s bohatou secesní štukovou výzdobou stála na rohu tehdejší Poštovní a Dlouhé ulice na místě dvou starších domů a někdejší městské brány. V přízemí byly původně obchody a v patře kavárna, dnes slouží jako kavárna přízemí a prostory původní kavárny v patře pronajímá radnice ke krátkodobým akcím.

Kavárna Union se letos nové fasády nedočkala, možná za rok

Město Česká Lípa postupně rekonstruuje budovu kavárny Union. Zatímco nové střechy se již objekt dočkal, na novou fasádu si bude muset nakonec ještě minimálně rok počkat.

Fasáda bude kompletní nejspíše za dva roky

Památkově chráněná budova patří ve městě k nejhezčím, před více než 20 lety prošla rekonstrukcí, nutně ale potřebovala opravu střechy a fasády, do které zatékalo. Horní část budovy dokonce muselo město zajistit sítěmi, aby chodce neohrožovaly kusy odpadávající omítky. „Tahle zakázka byla zakletá, protože jsme ji soutěžili čtyři roky. Ze začátku jsme ji soutěžili ve spojení s rekonstrukcí střechy, neúspěšně. Proto byla rozdělena," doplnila mluvčí radnice. Samostatně se tak dělala střecha a teď fasáda. Na budově se pracovalo už třetí rok, poslední část fasády se opravy zřejmě dočká až v roce 2023.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky památky, stavby, správa, Česká Lípa, fasáda, kavárna, rekonstrukce, Lipá, Otto John, Jitka Volfová, Kavárna Union, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část secesní kavárny Union v České Lípě má již novou fasádu, stále ale není hotovo  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.