Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ŘSD je podle soudu vinné za úmrtí řidiče cisterny, na níž spadl strom

Soud v České Lípě dnes uznal vinným Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z usmrcení z nedbalosti v souvislosti s úmrtím dvaapadesátiletého řidiče cisterny, na kterou na jaře 2017 spadl na silnici první třídy u Jestřebí na Českolipsku topol. Soud uložil příspěvkové organizaci státu peněžitý trest milion korun a povinnost na své náklady zveřejnit v plném znění rozhodnutí o vině a trestu do dvou měsíců od nabytí právní moci rozsudku. Dnešní rozhodnutí soudu není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Pokud se stane tento verdikt pravomocným, bude muset ŘSD pozůstalým zemřelého řidiče zaplatit 2,5 milionu korun jako nemajetkovou újmu, zhruba 50 tisíc korun za náklady spojené s pohřbem a přes 200 tisíc korun jedné firmě, jejíž vozidlo bylo při tragické nehodě poškozeno. Soudkyně navíc uložila ŘSD pořádkovou pokutu 10 tisíc korun, neboť nedodala k dnešnímu líčení soudem požadované dokumenty. Firma vinu od počátku odmítá, její obhájkyně dnes požadovala zproštění obžaloby.

Tragická nehoda se stala v březnu 2017 na silnici první třídy 9. Řidič cisterny Tatra jel ve směru od Dubé a utrpěl mnohočetná a devastující poranění poté, co topol kanadský spadl na kabinu vozu. Muž zemřel na místě nehody. Podle soudu o špatném stavu stromu a nutnosti pokácet ho věděla ŘSD téměř čtyři roky před tragickou nehodou, konkrétního viníka se zjistit nepodařilo. K dispozici měla firma dva posudky, které kácení tohoto stromu doporučovaly. První byl z léta 2013 a druhý z roku 2016.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, soud, neštěstí, Česká Lípa, úmrtí, firmy, ŘSD, AUDIO, Ředitelství silnic a dálnic, strom, okres Česká Lípa, Jestřebí, Tatra Trucks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD je podle soudu vinné za úmrtí řidiče cisterny, na níž spadl strom  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.