Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víkendový vlak na Mácháč od července opět jezdí. Další turistické spoje v kraji posílí

Z Liberce vyjede v sobotu poprvé v letní sezoně víkendový vlak k Máchovu jezeru, pojede také o svátcích 5. a 6. července a jezdit bude o víkendech až do konce prázdnin. Víkendové spojení z Liberce k Máchovu jezeru objednává Liberecký kraj sedmým rokem.

S letními prázdninami ale posílí také turistické vlakové spojení z Liberce přes Turnov na Malou Skálu a dál směrem na Spálov. Přibyly i víkendové cyklobusy v Lužických horách, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták.

„Snažíme se dlouhodobě ve spolupráci se společností Korid LK, která koordinuje veřejnou dopravu v regionu, zajistit kromě celoroční běžné dopravní obslužnosti také dopravní spojení v letních měsících, a to zejména za turistickými cíli. Některé linky jsou speciální v tom, že přepravují jízdní kola nebo jsou jejími hlavními cíli lokality vhodné ke koupání," doplnil Sviták. Kraj se podle něj snaží turistické spoje podporovat a přispívá také na provoz historických linek například na Zubačce, která v sobotu slaví 120 let provozu.

Podle vedoucího krajského oddělení cestovního ruchu Jakuba Šepse je využití veřejné dopravy v cestovním ruchu celosvětovým trendem, zájem o cestování auty klesá například i kvůli problémům s parkováním. „Proto aktuálně ve všech propagačních kampaních akcentujeme dopravu právě pomocí autobusů, vlaků případně MHD. Jelikož máme Liberecký kraj dobře pokrytý právě linkami veřejné dopravy, tak prakticky na všechny turistické cíle se mohou návštěvníci dostat vlakem nebo autobusem," doplnil.

Zvýhodněné jízdné

K cestování mohou místní i turisté využít zvýhodněných jízdenek. „Mohou pro své cesty využít mobilní aplikaci Idolka. V aplikaci naleznou potřebné spojení a mohou si v ní rovnou zakoupit jednotlivou přestupní nebo jednodenní celosíťovou jízdenku pro celý rozsah integrované dopravy IDOL. Jízdné v mobilní aplikaci je pak zhruba o 20 procent levnější. Stažení aplikace je zdarma," řekl Sviták. S aplikací je možné koupit až deset jízdenek. Ti, kdo zamíří do sousedního Polska či Německa, mohou využít zvýhodněnou síťovou jízdenku Euro Nisa Ticket.

Výrazně se letos v létě zlepší spojení z Liberce směrem do Českého ráje, Dolánek a Spálova, kam míří tradičně tisíce turistů. „Říkáme tomu 'vlakem na vodu', cestující mají možnost díky posíleným spojům vyrazit na turisticky zajímavá místa, splout si Jizeru. Těch vlaků bude proti minulým letům jezdit víc," řekl ředitel společnosti Korid LK Otto Pospíšil. Zatímco běžně tam jezdí osobní vlak každé dvě hodiny, o prázdninách budou jezdit v hodinových intervalech, využít je navíc možné i rychlíky.

Na známé i méně známé turistické cíle v Libereckém kraji upozorňují i autobusy integrované dopravy IDOL. „Máme už 20 autobusů s polepy zadních stran, do konce léta přibude dalších 30 a do konce roku jich bude celkem 70. V příštím roce by se jejich počet měl prakticky zdvojnásobit. Odezva je velmi pozitivní," řekla náměstkyně hejtmana pro cestovní ruch Květa Vinklátová. Polepení autobusu přijde podle ní kraj na 12 000 korun a je na celou dobu životnosti autobusu, která je plánována na deset let.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, doprava, turistika, správa, Liberecký, vlak, Máchovo jezero, Liberec, Liberecký kraj, Jan Sviták, veřejná doprava, Spálov, cestovní ruch, Turnov, Lužické hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebřenský Miloš

Honza Pásler: Z čeho jste usoudil, že se jedná o elektrickou lokomotivu? Podle drátu nad soupravou?????

Pondělí, 4. července 2022, 11:45Odpovědět

Honza Pásler

Co tam dělá obrázek elektrické jednotky, když trať z Liberce k Máchovu jezeru není elektrifikovaná? To nemáte obrázek motorové soupravy?

Sobota, 2. července 2022, 15:07Odpovědět

Víkendový vlak na Mácháč od července opět jezdí. Další turistické spoje v kraji posílí  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.