Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku v Zákupech nabízejí ubytování v zámeckých pokojích. Zájem je obrovský, říká kastelán

Život na zámku si mohou vyzkoušet turisté v někdejší císařské rezidenci Habsburků v Zákupech na Českolipsku. Od loňského roku nabízí zámek nejen prohlídky a kulturní akce, ale také ubytování. Ke standardně vybavenému apartmánu s kuchyňkou a koupelnou přibyl letos v nabídce i apartmán vybavený stylovým zámeckým nábytkem.

„Zájem je obrovský, víkendy jsou obsazené až do poloviny listopadu," řekl zákupský kastelán Vladimír Tregl. Zákupský zámek patří k nejcennějším památkám Libereckého kraje a je národní kulturní památkou. V Česku jde o ojedinělou ukázku císařské rezidence. Sídel, která v zemi tomuto panovnickému rodu patřila, je sice víc, přístupných je jich ale minimum. Nebo jako Pražský hrad prezentují spíš jiná období.

Dnešní podoba zámku odkazuje hlavně na druhou polovinu 19. století, kdy tu žil Ferdinand I. Dobrotivý. Autorem výzdoby je slavný malíř Josef Navrátil, který se postaral nejen o přemalování většiny zničených, původně barokních stropů, ale navrhoval i vzory papírových tapet, dekoračních látek, některé kusy nábytku nebo třeba kachlová kamna.

Koncert Ewy Farné i skotské hry. Co se chystá během srpna na hradech a zámcích v Libereckém kraji?

Během léta lidé jezdí často do zahraničí a památkám tak ubývají návštěvníci. Zábavný program se však chystá i v našem kraji. Poslední měsíc letních prázdnin nabídne mnoho zajímavých akcí na hradech a zámcích a bude skutečně pestrý.

„Pokoj, hlavně ten zámecký, kupují lidé hodně i třeba jako dárek, nebo ti, kdo měli tady na zámku svatbu, tak si ve výročí udělají pobyt u nás na zámku a připomenou si to tady. Teď už ale mohu rezervace přijímat jen na všední dny," řekl Tregl. Ubytování na zámku bylo podle něj jedním z benefitů pro pracovníky Národního památkového ústavu (NPÚ), ubytování mají se slevou. „My ale ubytováváme i lidi takzvaně zvenku, což jinde nedělají," doplnil Tregl. Hosté si navíc mohou objednat VIP prohlídku s kastelánem.

Zámecký pokoj je dvoulůžkový a hosté zaplatí 500 korun za osobu a noc, běžně zařízený apartmán je o stokorunu na osobu levnější, jídlo si ale ubytovaní musí zajistit sami. „To my neposkytujeme, kousek odtud je ale obchod, a tak to většinou řeší tak, že si ráno pro něco dojdou. Můžou si to také sníst v klidu na nádvoří, to otevíráme až v 9:15, ráno i večer tak mají hosté nádvoří jen sami pro sebe," poznamenal kastelán. Poprvé takhle ubytování Zákupy nabídly loni v jednom běžně zařízeném pokoji, letos přibyl druhý, vybavený stylovým nábytkem.

S letošní sezonou je zatím Tregl spokojený, do konce července zámkem prošlo 12 200 lidí. Loni bylo návštěvníků v prvních sedmi měsících o třetinu méně, kvůli koronavirovým opatřením ale otevřel až v červnu. Zákupy patří v Libereckém kraji k památkám, které prohlídky nabízejí celoročně, v červenci bylo návštěvníků méně než loni. „Na interiérové historické okruhy přišlo víc lidí, letos ale nemáme dva dětské okruhy, které byly loni," řekl Tregl. Víc podle něj zámek utržil za doplňkový prodej a právě za ubytování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Zákupy

Štítky ČR, zajímavosti, památky, hotely, Zákupy, zámek, purkrabí, byt, nábytek, Habsburkové, okres Česká Lípa, Liberecký kraj, Ferdinand I. Dobrotivý, Národní památkový ústav, Česko, Josef Matěj Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Zákupech nabízejí ubytování v zámeckých pokojích. Zájem je obrovský, říká kastelán  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.