Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kolem nového koupaliště v České Lípě vyroste v budoucnu celý rekreační areál

V rekreační areál s piknikovou loukou, tábořištěm, stáními pro karavany a přístupem k řece by se měla v budoucnu proměnit oblast kolem nově budovaného koupaliště v českolipské části Dubice. Cílem je, aby využití areálu nebylo omezeno jen na letní sezonu, ale aby se využíval po celý rok, řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Koupaliště za 290 milionů korun je největším projektem v novodobé historii České Lípy, hotové by mělo být příští rok v dubnu, v červnu ho chtějí otevřít pro veřejnost.

Plánů na koupaliště bylo ve městě s 37.000 obyvateli za posledních 30 let několik. Původně se zvažovala výstavba v Dubici, předchozí vedení města v čele s ČSSD ale připravilo výstavbu koupaliště vedle Sportareálu v centru. Projekt zhruba za 108 milionů korun byl kvůli umístění terčem kritiky. Nové vedení města v čele s ANO se rozhodlo záměr opustit a vrátit se k plánům v Dubici. Projekt zpracovala společnost Centroprojekt Group, která v minulosti spolupracovala na koupalištích a akvaparcích v Pasohlávkách, Hradci Králové, ale také na Slovensku v Popradu nebo v chorvatské Poreči.

Navzdory problémům s vysokou hladinou spodní vody při zahájení stavby letos na jaře postupují práce podle Volfové o něco rychleji, než počítal harmonogram. „To, co jsme měli narozpočtováno na příští rok, jsme už přesouvali na letošní rok, aby se mohlo se stavbou pokračovat," doplnila. Práce už výrazně pokročily, do výšky rostou zdi budovy zázemí se šatnami, budovy občerstvení, která bude přístupná nejen z koupaliště ale i zvenčí, a také budovy se zázemím pro vodní vlek.

Bazén s atrakcemi staví sdružení firem Metrostav DIZ a CL-Evans vedle zatopeného lomu v Dubici, v němž je kvůli přemnoženým sinicím už léta koupání zakázané. Vodu se tam nedaří vyčistit. Nový areál naváže na atrakce jako vodní vlek nebo 3D bludiště, které už tam jsou, přibude volejbalové hřiště i sluneční louka. Jasné obrysy už má velký bazén s atrakcemi, kde dělníci svařují nerezovou vanu, pracuje se na dojezdovém bazénku skluzavek i dětském brouzdališti.

Areál je v aktivní záplavové zóně, s tím se museli projektanti vypořádat, protože technologie potřebné k provozu koupaliště jsou skryté pod zemí. „My jsme celou tu část posouvali víc směrem na parkoviště, protože jsme se museli dostat mimo aktivní záplavovou zónu. Všechny ty bazény jsou o metr výš, aby se nám nějaká stoletá voda nepřelila do těch bazénů. V bazénech jsou povodňové uzávěry, v případě, že by nastoupala voda a bazény byly prázdné, tak se uzávěry otevřou a bazény se zaplaví," dodal investiční technik města Martin Ezr.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CL-Evans

Štítky ČR, stavby, správa, koupaliště, Česká Lípa, dubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem nového koupaliště v České Lípě vyroste v budoucnu celý rekreační areál  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.