Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Obyvatelé České Lípy budou po letech znovu platit za odpad, navýšení zvažuje znovu i Liberec

Obyvatelé České Lípy budou po 14 letech znovu platit za svoz a likvidaci svého odpadu. Zastupitelé po diskusi trvající půldruhé hodiny schválili znovuzavedení poplatku od příštího roku. Ročně budou obyvatelé třetího největšího města v kraji platit 960 korun se splatností do 31. května. Hlavním důvodem pro zavedení poplatku je potřeba reagovat na růst nákladů na odpadové hospodářství a zpřísňování odpadové legislativy, řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Poplatek v České Lípě bude patřiti k nejvyšším v Libereckém kraji, nelze ale vyloučit, že vzhledem k růstu nákladů ho některá města pro příští rok ještě zvýší. Třeba v krajském Liberci letos každý obyvatel platil 840 korun, pro příští rok tu podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) zvažují zdražení na 990 korun. Nejvíc zatím platí lidé v Semilech, kde poplatek zvýšili na 900 korun, naopak v nedaleké Jilemnici platí lidé za odpad 560 korun. Výjimkou je v kraji Jablonec nad Nisou, kde nemají paušál, ale domácnosti platí za popelnici.

„My jsme tu částku hodně diskutovali a promýšleli jsme, jak k tomu přistoupit. Ta částka se může někomu zdát vysoká, dokonce jsme zaregistrovali, že se lidé domnívají, že to je měsíční částka, ale je to roční poplatek a je to vlastně 80 korun za měsíc. Takže věřím, že to lidé přijmou jako v jiných městech. Z toho výběru uhradíme jen 30 milionů korun, město bude stejně svoz odpadu z velké části dofinancovávat," doplnila Volfová.

O zrušení poplatku za odpad rozhodli zastupitelé České Lípy v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo. Dnes je nezaměstnanost ve městě tříprocentní.

Podle místostarosty Jakuba Mencla (Živá Lípa), který návrh zastupitelstvu předkládal, musí Česká Lípa nakládání s odpady řešit, protože podmínky se zpřísňují a náklady strmě rostou. „V roce 2010 platilo město za odpady 40 milionů korun, letos čekáme 60 milionů, příští rok 70 milionů a v roce 2030 to může být i 120 milionů korun," řekl. Město se podle něj musí také zaměřit na lepší třídění odpadů, loni se z 11.800 tun odpadu podařilo vytřídit jen 22 procent, podle zákona by ale město mělo být schopno v roce 2025 vytřídit už 60 procent odpadu.

Pro znovuzavedení poplatku i jeho výši hlasovala nakonec většina zastupitelů. Protinávrh předložila zastupitelka opoziční SPD Romana Žatecká, která s ohledem na rostoucí ceny energií a životní náklady navrhovala poplatek jen 240 korun. Roman Kozák z PRO Českou Lípu zase navrhoval poplatek 1200 korun, ale zároveň chtěl od plateb osvobodit děti do 15 let, aby ulevil početným rodinám nebo samoživitelům. Ani jeden z návrhů ale v zastupitelstvu podporu nezískal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO

Štítky ČR, správa, odpady, Česká Lípa, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petko Kotov

Nemůže za to přímo AB, ale ANO za to může. A tím pádem za to můžou ti, kdo nám sem zvolili třináct zastupitelů za ANO. Z pětadvaceti, takže většinu. A já mám svědomí čisté, já ANO nevolil.

Neděle, 3. září 2023, 03:12Odpovědět

Jan Balcr

Ty si taký volaký Petko, co pořád ve všem jasno vždy! Pro Tebe existuje jeden viník. Dva roky je tady jako v ráji a najednou chtějí peníza za svoz odpadu, ale může za to AB. Nejsi Ty Petko Kotko trochu jednodušeji uštrykovanej?

Sobota, 2. září 2023, 16:37Odpovědět

Petko Kotov

Dva roky tu jako v ráji je, tedy relativně, ale... zavedení poplatku za odpad je velmi, velmi motivační k třídění... viz Roman Beitler. Například.

Neděle, 3. září 2023, 03:15Odpovědět

Petko Kotov

Čekal jsem to. Po komunálních volbách Burešova Lhota (třináct zastupitelů, tedy většina, prosaděj si, co si umanou)... jo, lidi, co jste si zvolili, to máte, můžete si gratulovat. Já ty Bureššmejdy nevolil, já mám svědomí čistý.

Sobota, 2. září 2023, 03:21Odpovědět

Roman Beitler

Tak doufám, že už ANO nebude v roce 2026 nikdo volit. Náklady rostou, ceny v obchodech jsou rekordní, ceny energií také a teď. všichni jen zdražují a teď si zavede město i poplatek za popelnice. Já jsem třídil odpad. Teď už nebudu.

Čtvrtek, 31. srpna 2023, 08:34Odpovědět

Petko Kotov

Bohužel... věřte tomu, že AB (zda Andrej Babiš nebo agent Bureš, to nechám na každém) svejch pětadvacet procent mít bude... všetci kradnú, len ja čerpám, voltě ma, tu mátě koblihu a lidé snížené inteligence mu půjdou hodit hlas, kupředu levá...

Sobota, 2. září 2023, 03:23Odpovědět

Obyvatelé České Lípy budou po letech znovu platit za odpad, navýšení zvažuje znovu i Liberec  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.