Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opravy jablonecké radnice pokračují

Ani v letních měsících práce na rekonstrukci jablonecké radnice nepolevují. Aktuálně stále probíhá rekonstrukce sálu zastupitelstva a brzy započne i oprava fasády na severní straně radnice.

V rozpočtu na to město letos vyčlenilo 17 milionů korun. Hotová už je západní, jižní a východní část fasády a také radniční věž. „Práce na severní straně začnou v nejbližších dnech, už jsou tam zábory prostranství a staví se lešení,“ řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavili ji v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněnou budovu město od roku 2011 postupně obnovuje. Opravit nechává okna a pracuje se také v interiérech.

Vestibul má od loňského roku lucerny, které v něm dosud chyběly, protože na jejich výrobu při výstavbě budovy nezbyly peníze. Podle původních plánů je vyrobila specializovaná firma Houska&Douda. Do původní podoby se vrátily také dva salonky vedle zastupitelského sálu. Práce na jižní a východní straně fasády začaly v loňském roce a hotové měly být už loni v říjnu.

Stavba se ale protáhla kvůli komplikacím při opravě západní fasády a věže a také nedostatku pracovníků ve stavebnictví. Jablonečtí zastupitelé proto v závěru loňského roku schválili prodloužení termínu. Zároveň vyměřili dodavateli penále 1500 korun za každý den prodlení, podle smlouvy to ale mohlo být až 30.000 denně. Podmínkou bylo dokončení před koncem července.

Obnova jižní a východní fasády už jsou hotové, opravená věž má nový hromosvod s makovicí na vrcholu. Díky tomu mohla být po tříleté přestávce znovu otevřena pro turisty vyhlídka z radniční věže. Teď se dělníci přestěhovali na poslední venkovní zeď radnice.

„Omítka půjde v příštích týdnech dolů, do podzimu bude jádro. To musí přes zimu vyzrát, osvědčilo se to, je to důležité kvůli technologickému postupu. Když se to nenechá správně vyzrát, tvoří se tam potom bílé vápenné fleky a to potom kazí celý dojem. Proto je lepší nespěchat a dát tomu čas,“ dodal Pleticha.

Autoři

Štítky oprava, radnice, fasáda, stěna, Jablonec nad Nisou, Lukáš Pleticha, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy jablonecké radnice pokračují  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.