Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonecká radnice se vrací do minulosti v moderním pojetí

Radnici v Jablonci nad Nisou poslední roky doprovází rozsáhlé opravy, ty mají za cíl vrátit budově původní podobu, tak jak ji navrhl architekt Karl Winter.

Přestože vzhled budovy by měl na časové ose couvat, co se týče moderního vybavení, kráčí vybavení jednotlivých místností kupředu. „Přestože v rámci renovací vracíme do míst původní prvky a nábytek, zároveň sem zapojujeme i moderní prvky a současné informační technologie,“ uvedla mluvčí města Markéta Hozová.

Práce se postupně dotkly nejen zevnějšku, který kolemjdoucí vnímají nejvíce, ale i interiéru. „Postupně se snažíme vrátit radnici její podobu. Splácíme tak dluh našim předkům. Chceme, aby radnice naše město důstojně reprezentovala,“ sdělil primátor města Petr Beitl.

Slavnostní sál bude perlou radnice

V tomto roce se dostalo pozornosti zejména slavnostnímu sálu, kde probíhají zasedání zastupitelstva města. Během posledních měsíců odsud například zmizely veškeré desky z dřevotřísky, které zakrývaly původní dřevěné prvky. „Dekorativní prvky ve stylu art deco dodají sálu opět na kráse v původním stylu, tedy z třicátých let minulého století,“ dodal primátor.

Jablonecká radnice
byla postavena v letech 1931 až 1933. Jejím architektem byl Karl Winter. Budova nahradila původní radnici, kde je dnes Městská knihovna. V 80. letech se zejména interiéry měnily dle tehdejších trendů. Nyní se jim vrací původní podoba.

Do místnosti se tak vrací například původní vanilková barva a odhalí se i další dubové dveře, které byly od osmdesátých let skryty. Zmizely i lustry přezdívané „pampelišky“. Na jejich místo se vrátí stropní svítidla vyrobená podle těch původních. „Svítidla mají kvadratický tvar, který ladí s ostatními dekorativními prvky interiéru sálu,“ komentoval tajemník úřadu Marek Řeháček.

I zde ovšem město myslelo na důmyslné propojení historie a současnosti. Světla v původním vzhledu budou tak samozřejmě vybavena moderními LED pásky.

Historii nadosah

Protože vedení města chce dotáhnout původní podobu radnice k dokonalosti, nechalo vytvořit i nábytek na míru. Zastupitele i návštěvníky pomyslně přenese do minulosti i reliéf se znakem města a motivy jabloneckého průmyslu, který místnosti vévodí. „Postupně prvky postupně renovujeme. Vycházíme z dobových fotografií a původních výkresů,“ řekl restaurátor Jan Hrdina.

Nahlédněte poprvé do zrekonstruovaného sálu

Letos se navíc s jabloneckou radnicí pojí i kulaté výročí a to 85 let od jejího otevření. Na malou oslavu se mohou návštěvníci těšit 15. září v rámci Dnů evropského dědictví, kdy budou moci mimo jiné navštívit právě i zrekonstruovaný zasedací sál.

Vedle této místnosti bude zpřístupněna i věž a další místa, která nejsou pro veřejnost běžně přístupná a to od 9 do 17 hodin. Nebudou se nudit ani děti. „Pro rodiny s dětmi jsme připravili speciální soutěžní poznávací trasu, která je budou provede, a navíc se mnoho dozví,“ dodala Hozová.

Milovníci tance a hudby se navíc budou moci vydovádět od 13 hodin před radnicí. O program se postará dobová tančírna za doprovodu Swingového orchestru Vladimíra Vláška. Pokud si nejste jisti v tanečních „kramflecích“, nemusíte se ostýchat, tanečníci z D. Swingu vám kroky ukážou.

Zapíše se radnice do České knihy rekordů?

Zda Jablonečáci prolomí nový rekord se ukáže v sobotu v 15 hodin. „Obestoupíme radnici a budeme si předávat štafetu. Tou bude křišťálové jablko, jak jinak, když jsme v Jablonci,“ vysvětlil Lukáš Frydrych z Centra sociálních služeb.

Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky sál, rekonstrukce, radnice, Jablonec nad Nisou, zasedání, Dny evropského dědictví, Karl Winter, interiér, Petr Beitl, Jan Hrdina, Marek Řeháček, vzhled, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká radnice se vrací do minulosti v moderním pojetí  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.