Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z Jablonce vyrazí robot Matylda autostopem do Pelhřimova, jde o naprostý unikát

Vzali jste někdy do auta stopaře? Tak nyní máte jedinečnou příležitost svézt ve svém autě robota Matyldu, kterou vytvořili v Jablonci nad Nisou a má namířeno do Pelhřimova.

Autory je dílna OpenTechLab Jablonec nad Nisou, konkrétně Radka Benšová a Michal Seidl, ti se rozhodli vyslat zatím jedinou existující Matyldu na dlouhou cestu, na které ji nikdo nebude doprovázet. Bude tak zcela odkázána na dobrotu lidí.

Tento robot vyrazí na svou dobrodružnou cestu již 25. října právě z Jablonce nad Nisou. Pak už mu zbývá jen čekat u krajnice a doufat, že ho hodní řidiči popovezou. „Robot Matylda je edukativní pomůcka, která by se v budoucnu mohla objevit ve školách. Jedná se nejen o naprosto originální stavebnici, ale obsahuje i knihu ve které je návod i základy kybernetiky a programování,“ popisuje za autory Radka Benšová.

S palcem nahoru vstříc mnoha kilometrům

Docestovat by měl humanoid do Pelhřimova, cílové místo není vybráno náhodně. „V tomto městě se nachází Muzeum rekordů a kuriozit, pokud se trip vydaří, zůstane zde Matylda jako exponát a zároveň se zapíše do rekordů jako první stopující robot v republice,“ říká Benšová.

Kudy ale povede Matyldina cesta určí samotní lidé, kteří ji svezou. O tom, kam má namířeno jim sama povypráví, a to díky řečovému modulu. Jakmile se tak k ní někdo přiblíží, Matylda se rozpovídá. S sebou samozřejmě bude mít i návod.

Místo krosny sedačka

Vypravit se na tak dlouhý výlet není jen tak, ani pro robota. Nejen že s sebou bude mít autosedačku vybavenou bateriemi, ale také lékárničku. „V té bude pravděpodobně jen izolepa. Tu by měli lidé využít v krizové situaci, kdy by došlo třeba k tomu, že by Matyldě upadla třeba ruka. Naším cílem je totiž dostat ji do cíle celou.“ vysvětluje za autory Benšová.

Ve vybavení nebude chybět ani ručník, ten nejenže připomíná film Stopařův průvodce po galaxii, ale je i součástí motta „Nepropadáme panice (ručník sebou)!“ Oproti lidem nepotřebuje Matylda jídlo a pití, své tělíčko bude mít osazené fotovoltaickými články, přesto uvítá, když jí někdo trochu „šťávy“ přidá.

Přestože v dnešní době je poměrně velké riziko, že Matylda záhadně zmizí a do cíle nedorazí, její autoři přistupují k celému projektu pozitivně. „Sice s tím musíme trochu počítat, ale přesto doufáme, že lidé nejsou špatní, podpoří tento nápad a robota do cíle dopraví,“ dodává Benšová.

Sledovat cestu Matyldy budou moci zájemci buď skrze mapy nebo facebook, kam by měla přidávat i fotografie z cest. Pokud jí svezete dle jejích pokynů, můžete si jí navíc na den půjčit domů a díky tomu, že se jedná o open source robota, můžete si ho i vylepšit, například rozpoznáváním osob v domácnosti.

Matylda je jen několik měsíců stará a vznikla díky 3D tiskárně. V budoucnu si ji bude moci koupit domů každý, cena bude okolo 25 tisíc korun.

Foto robot-matylda.webnode.cz, facebook/RobotMatylda

Štítky Matylda, robot, robotí autostop, humanoid, Jablonec nad Nisou, Pelhřimov, Facebook, Muzeum rekordů a kuriozit, Stopařův průvodce po Galaxii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Jablonce vyrazí robot Matylda autostopem do Pelhřimova, jde o naprostý unikát  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.