Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Největší negativa jablonecké přehrady? Záchody i vzhled stánků

Přehradní nádrž Mšeno je srdcem Jablonce. V létě je u ní hlava na hlavě. Denně k ní míří desítky místních na procházku maminky s kočárkem, celé rodiny i kamarádi. Milují ji běžci, inlajnisté i pejskaři. Ve zdejší lokalitě je ale stále co vylepšovat a město šlo s nápady přímo za místními.

Veřejná debata na téma budoucnost jablonecké přehrady odhalila, co se místním v bezprostředním okolí vodní plochy líbí a co by chtěli změnit. „Během let vznikla celá řada různých koncepcí a dokumentů, které se zabývaly změnami u přehrady. Většina z nich ale nikdy nebyla realizována,“ komentoval náměstek primátora Jakub Chuchlík.

Vedení města se proto pokusilo všechny dokumenty posbírat a zaměřit se na jednotlivé nápady. O aktuální náměty požádalo místní. „Zajímá nás názor zdejších občanů. Proto jsme uspořádali debatu. Ptali jsme se ale i lidí přímo u přehrady. Během léta bychom rádi vytvořili jednotný aktuální dokument o možných změnách u přehrady,“ informoval radní Petr Klápště. První projekty by se dle odhadu mohly začít realizovat příští rok.

Nekonečný příběh. . . záchody

Právě téma toalet bylo při debatě mnohokrát různě skloňováno. Podle místních je jich málo, jejich stav je naprosto tristní a navíc jsou otevřené jen sezónně. Celý okruh okolo nádrže má přitom okolo pěti kilometrů. Pokud se vám tak mimo koupací sezónu zachce si odskočit, čelíte nemalému problému. 

Další negativa vidí Jablonečáci třeba v nedostatku odpadkových košů, rychlou jízdu cyklistů nebo výmoly a pařezy kolem dvojky a trojky.

Záchody jako takové souvisí s celkovým zázemím pro zdejší aktivity a samozřejmě letní koupání. Místní by u přehrady rádi viděli převlékárny, sprchy i místo, kde by si lidé mohli odložit cennosti. „Lidé se nemají kde převléknout. Zároveň si musí všechno nechat bez dozoru na břehu,“ uvedl Luboš Moravec, který je provozovatelem Slunečních lázní. Tomu chybí třeba i místo, kde by lidé mohli v blízkosti vodní plochy tábořit. „Bylo by fajn, kdyby lidé mohli někde tábořit, něco si ugrilovat,“ komentoval.

Trnem v oku jsou lidem i zdejší stánky. „Kultura stánků jako taková není moc dobrá. Je pár opravdu hezkých, ale to jsou většinou ty, které lidé vlastní a investují do svého,“ stěžoval si hrázný Jiří Chmelař. Podle některých lidí by mohlo pomoci upravit nájemní smlouvy.

Workoutové hřiště i úplně nová ulice

Sešly se desítky námětů, jak okolí přehrady vylepšit, některé se týkají rozšíření aktivit. Mezi nápady byla skluzavka do vody, půjčovna lodiček i šlapadel, rozšíření ploch na beachvolejbal nebo úplně nové hřiště s posilovacími prvky.  „Ráda bych někde u přehrady viděla workoutové hřiště, jako je třeba na Proseči,“ řekla zdejší obyvatelka Krista. Ta by uvítala i oficiálně vyhlášené místo pro nudisty.

Přírodu i Slunka, ty Jablonečáci milují

Že je potřeba na mšenské přehradě provést hodně změn, je jasné. Ostatně negativ bylo mnohonásobně více než pozitiv. Přesto se ale našlo pár věcí, kterých si zdejší obyvatelé váží a co dělá z jablonecké přehrady pro mnohé z nich srdeční záležitost. Určitě to je příroda a celkový ráz zdejší lokality. Lidé si pochvalují i dostatek laviček a dopustit nedají ani na Sluneční lázně.

„Sluneční lázně jsou skvělým místem. Kromě samotného stavu jsou na pěkným místě, je tam hezký výhled, posezení i dobrý přístupy k vodě,“ argumentoval jeden ze zdejších obyvatel. Určitě by si ale budova zasloužila rekonstrukci. „Pokud zde má stát nová budova, měla by být úplně stejně natočená. Tak to totiž bylo dobře vymyšlené. Slunce tam svítí celé odpoledne a mnoho lidí rádo při posezení sleduje západ slunce,“ dodal provozovatel Slunek.

Úprava okolí jablonecké přehrady. Co je podle vás nejdůležitější změnit?

Celkem hlasovalo383 čtenářů

Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky přehrada, Jablonec, debata, Mšeno, Jiří Chmelař

Největší negativa jablonecké přehrady? Záchody i vzhled stánků  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.