Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Práce na vybudování biotopu na Novovesáku odstartovaly

Budoucnost Novoveské vodní nádrže je rozhodně zelená. Měl by tu totiž za téměř 5 milionů vzniknout biotop a domov mnoha živočišných i rostlinných druhů.

V Jablonci nad Nisou začaly práce na revitalizaci Novoveské vodní nádrže. Na projekt za 4,7 milionu korun získalo město více než polovinu z evropských fondů. Chátrající a léta zanedbávané přírodní koupaliště by se mělo do poloviny příštího roku proměnit v biotop, který se stane útočištěm pro chráněné rostliny a živočichy, informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Bývalé koupaliště ležící při soutoku Černostudničního a Novoveského potoka zažilo nápor rekreantů naposledy v 90. letech, kdy se čistila a rekonstruovala jablonecká přehrada Mšeno. V posledních letech ale nádrž jen chátrala. Projekt počítá s jejím rozdělením na dvě části. Mělčí se má stát biotopem poskytujícím útočiště zvláště chráněným živočichům, jako je skokan ostronosý a skřehotavý, čolek horský či mlok obecný, nebo některým druhům hmyzu, například vážkám. Hlubší poslouží chovu ryb.

Nádrž už je bez vody. „Voda se vypouštěla postupně, aby se zabránilo úniku řídkého sedimentu do Nisy, která je v těchto místech chráněnou rybí oblastí a místem přirozeného rozmnožování pstruha potočního. V zimě jsou zde totiž na trdlištích jikry, které by sedimenty zničily,“ řekl náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček. Před vypuštěním vody sebrali a přemístili odborníci faunu z nádrže do náhradní lokality.

Vstup k nádrži a zvlášť na hráz je v současné době kvůli stavebním pracím zakázaný. Projekt revitalizace nádrže počítá s vybudováním nových výpustí a bezpečnostního přelivu. Nové bude napouštěcí potrubí z Černostudničního potoka, oprava čeká opevnění hráze, betonové i kamenné zdi a v plánu je také odtěžení sedimentů na dně nádrže. „Dotaci 2,6 milionu korun město Jablonec získalo z Operačního programu Životní prostředí,“ doplnila vedoucí oddělení dotací města Iveta Habadová.

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, Novovesák, revitalizace, koupaliště, nádrž, c, biotop, Jablonec nad Nisou, projekt, Novoveský potok, Mšeno

Práce na vybudování biotopu na Novovesáku odstartovaly  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.