Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silničáři uzavřeli kvůli sněhu silnici 290 kolem přehrady Souš v Jizerkách

Silničáři uzavřeli dnes dopoledne kvůli sněhu silnici 290 kolem přehradní nádrže Souš v Jizerských horách. Spojnice z Desné na Smědavu zůstane zřejmě uzavřená jen do pátku, protože se v dalších dnech čeká oteplení.

„Dnes ráno tam ale havarovalo několik aut, a tak padlo rozhodnutí ji dočasně uzavřít," řekl Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která se stará o údržbu krajských silnic a také o 40 procent silnic první třídy v kraji.

Silnice druhé třídy 290 leží ve výšce 770 metrů nad mořem a je jednou z mála, které se v Libereckém kraji v zimě neudržují. Zcela bez údržby letos zůstane jen 61 kilometrů komunikací, což jsou tři procenta z 2011 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. „Většinou jde o málo využívané silnice, po nichž nejezdí veřejná doprava," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.


Silnice kolem Souše je ale výjimečná tím, že se zcela uzavírá, přestože jde o frekventovanou spojnici Frýdlantska s Jabloneckem. Komunikace leží v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, navíc vede kolem nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. V zimě je tam velké riziko havárie a znečištění vody, údržba silnice by navíc byla podle silničářů příliš náročná a drahá.

Mezi vločkami můžete na silnici v Jizerkách potkat ledacos, třeba velblouda

Fotky prvního sněhu obletěly během včerejšího dne sociální sítě napříč celou republikou. Dnešnímu rannímu zážitku Petra Šéna, generálního ředitele Silnic LK se ale jen tak něco nevyrovná.

Autoři | Foto Naše Desná

Štítky počasí, silnice, sjízdnost, Jizerské hory, sníh, souš, přehrada, údržba, Desná, Smědava, Liberecký kraj, Silnice LK a.s., Souš (Králický Sněžník), Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři uzavřeli kvůli sněhu silnici 290 kolem přehrady Souš v Jizerkách  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.