Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přes tisíc lidí podepsalo petici za modernizaci a prodloužení tramvajové trati

Petice za zachování, modernizaci a prodloužení tramvajové trati podepsalo během přibližně deseti dnů přes 1000 lidí. Petice proti prodloužení přitom měla o polovinu méně podpisů. Zachování provozu tramvajové trati je prioritou i pro vedení Jablonce.

Pod petici za zachování, modernizaci a prodloužení tramvajové trati z Liberce na plánovaný dopravní terminál se v Jablonci nad Nisou podepsalo více než tisíc lidí. Obávají se ukončení provozu na trati, která ročně přepraví bezmála milion cestujících. Podle organizátorů bude mít její rekonstrukce a plánované prodloužení pro většinu obyvatel Jablonce pozitivní přínos, to řekl Petr Mikula z petičního výboru.

„Chtěli jsme to udělat jako reakci na druhou petici, která vznikla proti plánovanému prodloužení trati v Jablonci. Jsme přesvědčeni, že těch lidí, kteří se bojí tramvaje, nebo které to nějak postihne, je daleko méně než těch, kterým to pomůže a bude to pro ně přínosem,“ řekl Petr Mikula na jednání jabloneckého zastupitelstva. Petiční akce to podle něj potvrdila. Zhruba za deset dnů se pod petici za tramvaj podepsalo 1078 lidí, což je dvakrát víc než pod petici proti ní.

Proti záměru prodloužit tramvajovou trať v Jablonci ze současné konečné v Tyršových sadech se postavili zejména podnikatelé a obyvatelé, kteří žijí či podnikají v ulicích Budovatelů, Soukenná a Kamenná, kudy má trať vést. Jsou přesvědčeni o tom, že trať a s ní spojené úpravy zhorší kvalitu života v centru, bojí se hluku a vibrací. Pod peticí proti záměru je podle informací z magistrátu 516 podpisů.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a je nejdelší meziměstskou tratí v Česku. Její modernizace začala za přispění Evropské unie v roce 2008 a stála už stamiliony korun. Obnovu ale potřebuje ještě asi pět z 12 kilometrů a v plánu je prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál v Kamenné ulici, který má umožnit přestup na městské i meziměstské autobusy a vlak. Náklady se odhadují na 1,2 miliardy korun, většinu by měla zaplatit EU. Jablonec má přispět 53 milionů korun, dalšími 180 miliony korun se má podílet Liberec.

Jablonec nad Nisou chce provoz na tramvajové trati do Liberce zachovat. Pro vedení města je to priorita. Město je připraveno přidat na modernizaci trati až 55 milionů korun, už před měsícem o tom rozhodli zastupitelé. „Modernizace je pro zachování provozu nezbytná,“ řekl primátor Jiří Čeřovský. S prodloužením trati na plánovaný nový dopravní terminál ale vedení města počítá až v dalších letech. „Prodloužení trati jsme rozhodně neodmítli, naopak deklarujeme, že ho chceme. Chceme to ale rozdělit na dvě etapy,“ dodal jablonecký primátor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky tramvaj, Jablonec, Liberec, petice, správa, MHD, tramvajová dráha, Jablonec nad Nisou, Evropská unie, Jiří Čeřovský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes tisíc lidí podepsalo petici za modernizaci a prodloužení tramvajové trati  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.