Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pro dokončení Centra odborného vzdělávání v Jablonci musí kraj najít 60 milionů korun

I přes různé komplikace pokračuje v Jablonci na Střední odborné škole řemesel a služeb výstavba Centra odborného vzdělávání. Jenže aby bylo možné projekt dokončit, musí kraj najít v rozpočtu 60 milionů korun.

Výstavbu COV zkomplikovalo v minulém roce zřícení části zdi. Naštěstí se podařilo provést zajištění objektu a nyní už pokračují v budově původní práce. Jenže náklady na ostranění havárie se vyšplhaly na více než 32 milionů korun. „Stavebně-technický průzkum, který si kraj objednal v červnu, ukázal, že je nutné staticky ztužit určité části objektu, i když to původní projekt nepředpokládal,“ sdělil mluvčí kraje Filip Trdla.

Zatím v Podhorské ulici zůstává ocelová konstrukce. Ta by měla být odstraněna poté, co dojde k vylití nového stropu mezi 2. a 3. patrem. A navíc se při odstranění omítek ukázalo, že nosné zdivo je plné vad. „Ve stěnách se objevily například duté otvory. V minulosti také došlo k mnoha neodborných zásahům do konstrukcí budovy,“ sdělil náměstek hejtmana Jan Sviták.

Kraj se tak dostal na rozcestí. Buď by mohl nechat celý objekt srovnat se zemí nebo sáhnout hlouběji do kapsy. Demolice objektu by ale byla hodně náročná. Kromě projektové dokumentace by musela na místě vzniknout například i nová opěrná zeď. „Práce by navíc musely probíhat jen velmi opatrně, jelikož v chodníku jsou umístěny inženýrské sítě,“ komentoval Trdla.

A ke všemu by kvůli strojům muselo být vybudováno dočasné přemostění Nisy. Předběžné náklady na demolici a zajištění okolní zástavby by se pohybovaly okolo 64 milionů. Nakonec se kraj tedy rozhodl pro zachování objektu i původního cíle, vytvořit zde COV. A to i přesto, že projekt nabere více než roční zpoždění.

Část nákladů by měly pokrýt i dotace, ale právě zpoždění na celém projektu komplikuje jejich čerpání. Přesto bude kraj podle radní Radky Loučkové Kotasové usilovat o prodloužení termínu na podání žádosti o dotaci z evropských fondů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky COV, Jablonec, Centrum odborného vzdělávání, SOŠŘS, projekt, Jan Sviták, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro dokončení Centra odborného vzdělávání v Jablonci musí kraj najít 60 milionů korun  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.