Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Jizerská 50, hořkosladký závod letos zpečetí limitovaná edice medailí

Dnes prestižní a asi nejznámější běžkařský závod v Česku s mezinárodní účastí za podpory světových špiček v běžeckémlyžování, dříve kamarádská akce a následně memoriál Expedice Peru 70. To vše je Jizerská 50, jejíž logo se nově blýská na medailích České mincovny.

Právě takovou blyštivou medaili obdrží letos každý úspěšný závodník, který se postaví na start, překoná na trati všechny nesnáze a dotáhne to až do cíle. Ke slavnostní ražbě do Jablonec nad Nisou byli přizváni i pomyslní kmotři - Ladislav Míka a Ivan Jaksch. 

Tito dva ostřílení závodníci nebyli vybráni náhodou. Nejenže znají trať jako své boty, ale každou její zatáčku, kopec i sjezd projeli už padesátkrát, a to jen co se závodů týká. Ladislav Míka se postavil dokonce na úplně první start Jizerské 50 v roce 1968. „S horolezci jsem se dobře znal z TJ Lokomotiva Liberec. Já jsem byl sice vodák, ale všichni jsme v zimě lyžovali a potkávali se v Jizerkách. Původně neměli v plánu vyrazit na Huascarán, ale chtěli zdolat nejvyšší horu Severní Ameriky Denali. Jenže stát jim to tehdy zatrhl a umožnil jim vyrazit jedině do Peru,“ vzpomíná Míka.

Celou nešťastnou událost, při které zahynuli všichni členové české expedice považuje Míka za souhrn nešťastných událostí. „Vzpomínám na kluky, třeba na Milana Náhlovského, který mě při prvním staru Jizerské 50 v cíli předjel. Od počátku jejich expedice ale při nich nepřálo štěstí. Přijela pozdě loď, po cestě se zabil jeden člověk a když došli do místa, kde měli mít tábor, zjistili, že je zabráno Japonci. A vedlejší tábor, kde si udělali zázemí pak smetla lavina,“ připomíná lyžař.

Přestože vedení závodu se každoročně snaží historii závodu připomenout, vzpomínky na expedici pomalu blednou a dostávají se do stínu sportovního klání. K letošnímu ročníku Jizerské 50 se ale váže výročí 50 let právě od osudné expedice. Proto se vedení závodu spojilo s Českou mincovnou a vznikla medaile, která všem letošním účastníkům bude připomínat závod i událost z roku 1970.

Autorem je již tradičně akademický sochař Jiří Dostál, který na jedné straně vyobrazil logo Jizerské 50, na druhé je pak Huascarán a jména všech členů expedice. „Je pro nás velká čest, že Česká mincovna s takovým nápadem přišla,“ komentoval Martin Koucký, ředitel slavného závodu.

Mincovna tak vyrazí celkem 8000 mosazných medailí pro účastníky závodu, zároveň ale vyhotoví i přísně limitované množství neprodejných stříbrných medailí. První 16 bude číslováno. Patnáct z nich obdrží rodiny účastníků peruánské expedice. Šestnáctá pak bude vydražena na charitativní účely.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jizerská 50, mediale, Česká mincovna, Jizerská padesátka, Česko, TJ Lokomotiva Liberec, Huascarán, Jablonec nad Nisou, Jiří Dostál, Severní Amerika, Peru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jizerská 50, hořkosladký závod letos zpečetí limitovaná edice medailí  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.