Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Páternoster na jablonecké radnici se po měsících dá opět do pohybu

V budově radnice v Jablonci nad Nisou se ve středu po roční odstávce znovu rozjede oběžný výtah. Mimo provoz byl oblíbený páternoster od loňského srpna, kdy se kvůli závadě zastavil. Jeho rekonstrukce přišla na více než šest milionů korun. Tak dlouhá byla především proto, že originální díly musely znovu vyrobit, řekl tajemník Marek Řeháček.

Oběžný výtah je vynálezem z 19. století, jeho první exemplář se rozjel v Londýně v roce 1880. Do prvorepublikového Československa se dostal ve 20. letech minulého století. Název dostal výtah podle modlitby Pater noster (Otče náš), která se vkládá do růžence, jehož korálky vzdáleně mechanismus výtahu připomínají. V Česku jsou dnes podobných výtahů čtyři desítky, v Libereckém kraji čtyři. Ten v budově Krajského úřadu v Liberci je nejdelší v zemi s 35 kabinami.

Výtah v jablonecké radnici je ze 70. let minulého století, byť sama funkcionalistická budova byla podle návrhu architekta Karla Wintera dokončena už v roce 1933. „Nynější originální zařízení bylo vestavěno při rekonstrukci radnice v dobách socialismu s tím, že jeho životnost se předpokládá na 20 až 25 let. Výtah už dlouho přesluhoval a posledních pět let jsme se snažili připravit generální rekonstrukci páternosteru a její zařazení do rozpočtu města," doplnil Řeháček. Loni v srpnu ale zařízení vypovědělo, a vše se urychlilo.

Oprava nebyla jednoduchá. „Asi největším problémem byly nosné řetězy, na kterých se po dlouhém provozu nestejnoměrně zvětšila oka," řekl Jan Pavelec z firmy Výtahy, která páternoster opravovala. Řetěz proto museli nahradit stejně jako hnací kola. „Opravili jsme i převodové skříně a ocelové rámy kabin, kompletně nová je truhlářská část páternosteru," doplnil. Technici také podle něj odhalili, že při původní montáži výtahu špatně namontovali řetězová vodítka, která nosný řetěz vedou, museli je proto nově osadit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jablonec

Štítky ČR, zajímavosti, památky, správa, Jablonec n.N., radnice, výtah, Marek Řeháček, rekonstrukce, Jablonec nad Nisou, Londýn, Otčenáš, Česko, Československo, Karl Winter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páternoster na jablonecké radnici se po měsících dá opět do pohybu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.