Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jablonec zrekonstruoval deset bytů za tři miliony. Nabízí je k pronájmu

Dalších deset městských bytů opravili letos v Jablonci nad Nisou. Radnice do jejich obnovy investovala více než tři miliony korun, a to navzdory úsporným opatřením, pro něž se kvůli očekávanému propadu příjmů letos město rozhodlo.

Byty vesměs v centru města teď radnice nabízí ve výběrovém řízení k pronájmu. Měsíční nájemné za metr čtverečný stanovila na 120 korun, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Ještě na začátku 90. let měl pětačtyřicetitisícový Jablonec kolem 7000 městských bytů, většinu z nich však postupně prodal. Aktuálně tak město vlastní zhruba 800 bytů. Než loni radnice s rekonstrukcemi bytů začala, bylo zhruba 80 bytů volných, všechny byly ve velmi špatném stavu a nutně potřebovaly rekonstrukci. Často byly zcela vybydlené, elektřina i plyn byly odpojené, propadlé byly revize. Kuchyně a koupelny měly v dezolátním stavu, některé z bytů byly plné odpadků a před zahájením prací je museli vyklidit.

Loni se podařilo zrekonstruovat zhruba čtvrtinu bytů, šlo hlavně o ty malometrážní, jako jsou garsonky či dvoupokojové byty. Z rozpočtu na to město dalo deset milionů korun. Letos práce pokračovaly. Obnovy se dočkaly byty od garsonek po 4+1, nejmenší byl o rozloze 24 metrů čtverečných, ten největší měl přes sto metrů. „Náklad na rekonstrukci jednoho bytu byl minimálně 200.000, nejvíc pak překročil částku 600.000 korun," řekl náměstek primátora Milan Kouřil.

Opravit bylo třeba omítky, vyměnit podlahy, byty potřebovaly často i nové rozvody elektřiny a vody. „Nejčastěji jsme kompletně rekonstruovali koupelny, ale v některých bytech jsme také měnili kuchyňské linky či instalovali nové kombinované plynové kotle. Natíraly se dveře se zárubněmi, okna, radiátory," popsala rozsah prací Jana Jodasová ze správy bytových objektů magistrátu. O byt teď může požádat každý starší 18 let hlášený k pobytu v Jablonci. Před podpisem smlouvy musí pak složit trojnásobek nájemného jako jistinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, byty, správa, stavby, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, Milan Kouřil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec zrekonstruoval deset bytů za tři miliony. Nabízí je k pronájmu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.