Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Covid dopadá i na život bezdomovců. V Jablonci přijdou o horké židle

Většina z nás si dokáže asi jen obtížně představit, že by strávila v zimě noc venku na mrazu a sněhu. Navíc bez péřovky a značkového vybavení alespoň do minus padesáti. Pro lidi bez domova jde ale o každoroční záležitost. Letos navíc bezdomovcům v Jablonci nepomůže ani služba tzv. horké židle.

Horká židle nabízí v zimních měsících lidem bez domova strávit mrazivé noci na židli u stolu v nízkoprahovém denním centru. Židle sice není postel, ale pořád je to lepší než pobývat na mrazu. V minulých letech tuto službu využívali i klienti Naděje v azylovém domě Za Plynárnou. Letos ale poskytování této služby neumožňují vládní nařízení související s koronavirem. 

„K běžné práci nám bohužel přibyla opatření a nařízení a není možné nabídnout horké židle,“ sdělila Milena Havrdová, oblastní ředitelka Naděje. Ta také podotkla, že zaměstnanci musí kontrolovat nošení ochranných prostředků nebo zařizovat testy pro klienty, kteří se necítí zcela zdrávi.

Jednou z variant, která může bezdomovcům pomoci přečkat krušné zimní noci, jsou iglou. Těch má Naděje k dispozici celkem pět. Podle ředitelky ale dávají klienti přednost spacákům a karimatkám. „Nejsou tak nápadné a daleko snadněji se s nimi manipuluje,“ komentovala Havrdová.

Iglou pomáhá bezdomovcům přežít mrazivé noci, nově budou v Jablonci i Liberci

Speciální přístřešky zvané Iglou nově mohou pomáhat osobám bez přístřeší vydržet venku v mrazivých teplotách. Vynález z polyetylenu nyní využívá nezisková organizace Naděje.

Vzhledem k opatřením musí zaměstnanci v azylovém domě přistupovat i k dalším opatřením. V nízkoprahovém denním centru se snaží snižovat počet lidí a na druhé straně posilují terénní službu. Ta nabízí klientům mimo dům potravinovou nebo materiální pomoc. V nepřetržitém provozu je také noclehárna. Lidé zde tak mohou nyní zůstat i přes den.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Jablonecko, bezdomovec, iglou, židle, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid dopadá i na život bezdomovců. V Jablonci přijdou o horké židle  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.