Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jablonec má Manhattan i Ajnmanbunkr. Živá mapa čítá už stovky názvů

Na dvě stovky lidových označení přidali lidé do Živé mapy jabloneckého Mšena, která vznikla jako součást diplomové práce. Autoři chtějí nyní zjistit, která označení jsou opravdu používaná.

Aktuálně se dostal sběr dat do druhé fáze. „Tentokrát je třeba ověřit, jaká jména jsou mezi obyvateli a návštěvníky Mšena skutečně používaná, pro tyto účely máme k dispozici aplikaci, která respondentům ukáže vždy jedno jméno (a případně jeho varianty), respondent pak rozhoduje, zda jméno zná a používá, zná, ale nepoužívá, nebo nezná,“ popisuje autorka Magdaléna Linková.

V aplikaci se nyní snaží autoři ověřit znalost všech 272 jmen nacházejících se na území Mšena. Respondenti mohou vyplňování kdykoliv přerušit a pak se k němu vrátit. „Vyplněná jména se průběžně ukládají pod zadanou e-mailovou adresou. Právě díky této fázi budeme moci určit skutečné orientační body Mšena," říká autorka.

U Potrubí, Fiňáky i Hřbiťák. Po vzoru Liberce vzniká mapa Živých jmen i v Jablonci

Živá mapa Liberce, za kterou stojí Technická univerzita, nabízí více než dva tisíce lidových označení po celém městě. Nově vzniká i mapa jabloneckého Mšena.

Do mapy se dostala jak ty nejpoužívanější názvy - Jednička, Slunka, Hráz, tak i ta daleko méně známá - Capploch, Puťák i Ajnmanbunkr. „Další jména jsou pravděpodobně známá jen pro obyvatele konkrétní části, zjišťujeme tak, že i Jablonec má svůj Manhattan nebo Hollywood,“ komentuje Linková.

Až teprve výsledky této fáze ukážou, které názvy jsou opravdu ty běžně používané.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Turistik.cz/Jiří Koudelka

Štítky Liberecký, Liberec, Živá jména, mapa, Jablonec, Manhattan, Mšeno, Hollywood

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec má Manhattan i Ajnmanbunkr. Živá mapa čítá už stovky názvů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.