Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jablonci dochází posypová sůl, dodávky nové váznou

V Jablonci dochází posypová sůl. V podhorském městě denně na silnice, chodníky a veřejná prostranství vysypou kolem 30 tun soli. Technické služby objednaly novou dodávku z Německa, kvůli kalamitě jsou ale pozastavené. Současné zásoby vydrží do 25. února, řekl jednatel Technických služeb Jablonec (TSJ) Milan Nožička. Letošní zima patří k těm náročnějším, v Jablonci už napadlo přes 160 centimetrů sněhu a jen v lednu radnice za zimní údržbu zaplatila 13 milionů korun.

Pracovníci technických služeb letos v zimě v Jablonci udržují 164 kilometrů vozovek, 64 kilometrů chodníků a kolem 20 kilometrů čtverečních parkovišť. „V pondělí jsme vyhodnotili stav našich zásob a objednali jsme 400 tun posypové soli, které nám dodavatel přislíbil. Ale už v úterý upozornil, že dodávky budou krácené. Věřím, že nás nenechají na holičkách, ale situace není jednoduchá," doplnil Nožička.

Technické služby v zimě v Jablonci solí zhruba 55 kilometrů silnic první a druhé třídy a některé chodníky. Pokud by soli začal být zásadní nedostatek, udržovaly by se podle Nožičky chemicky jen trasy autobusů a areál nemocnice. Z ostatních komunikací by sníh odklízely pluhy a sypaly by se drtí či pískem jako v minulosti.

Že je letošní zima extrémně náročná co do spotřeby posypového materiálu potvrdil i Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která se stará o stovky kilometrů krajských silnic druhé a třetí třídy a udržuje i část komunikací první třídy v kraji. „Jen za leden jsme spotřebovali 7500 tun soli, za celý loňský rok to přitom bylo jen 4600 tun," řekl. Na začátku zimy měly Silnice LK ve skladech 12 tisíc tun soli, průběžně ji ale doplňují. „Zatím nám sůl ani inertní posypový materiál nechybí," dodal Bark.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky silnice, počasí, správa, sjízdnost, Jablonec, Liberecký kraj, chlorid sodný, sůl, zima, Německo, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonci dochází posypová sůl, dodávky nové váznou  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.