Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Areál Brandl půjde i s komínem k zemi. Překladiště odpadů zde nebude

O budoucnosti areálu bývalé výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou se poslední roky hodně diskutovalo. Zejména pak ve spojitosti s možností vybudovat zde Centrum pro nakládání s odpady. K realizaci tohoto záměru nakonec nedojde a areál včetně komínu vymaže demolice z mapy.

K zemi by měly jít veškeré budovy včetně komínu, který patří k nejvyšším v České republice. Aktuálně probíhají přípravné práce. „V tuto chvíli je u nás na stavebním úřadě žádost o demoliční výměr,“ potvrdila mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

V bývalé teplárně na Brandlu chce Jablonec zpracovávat odpady

V bývalé teplárně na Brandlu chce Jablonec nad Nisou třídit a zpracovávat odpady. Vyrůst by tam v příštích letech měla i kompostárna na zpracování biodopadu, která městu citelně chybí. Současný sběrný dvůr a překladiště v Proseči nevyhovuje z...

Na Brandlu doposud sídlila společnost Jablonecká energetická, která by ale nadále nedokázala tak velký areál efektivně využít. „Jablonecká energetická funguje na nových technologiích, teplo dodáváme z blokových kotelen a tak velký areál, navíc vybudovaný pro vytápění párou, nepotřebujeme. Udržovat ho v provozu by stálo nemalé peníze a náklady na jeho údržbu by se nakonec nutně musely promítnout do ceny za teplo,“ zdůvodnil přesun na nové místo ředitel společnosti Boris Pospíšil.

Historie areálu na Brandlu sahá až do 19. století. V roce 1891 zde nechalo město postavit elektrárnu na Nise u Brandlu, kde časem vznikla i plynárna a uhelná výtopna. Téměř o sto let později v roce 1986 zde byla úspěšně dokončena nová výtopna Nový Brandl. Přesně po třiceti letech pak došlo k odstavení výtopny a postupného odstranění parovodních rozvodů.

Horolezecká stěna ani místo pro zpracování odpadů zde nebude

Jablonec zde chtěl původně vytvořit nové místo pro nakládání s odpady. Od tohoto záměru ale město nakonec ustoupilo. Areál tak nyní čeká kompletní demolice, která se týká i komínu. Před pár lety přitom Jablonecká energetická uvažovala, že by komín využila jako horolezeckou stěnu. Ta by mohla patřit mezi nejvyšší na světě a mohla se spojit s blízkou lezeckou arénou Makak. I v tomto případě ale zůstalo pouze u vize. „Původně jsme o tom uvažovali, bohužel by se to v žádném případě ekonomicky nevyplatilo. Byl by to obrovsky ztrátový projekt a v budoucnu neudržitelný, jakkoli by to bylo atraktivní. Museli jsme nakonec nabídku Jablonecké energetické s díky odmítnout,“ přiznal Petr Roubíček ze zmíněné lezecké arény.

Volná průmyslová zóna

K odstranění všech objektů by mělo dojít ještě letos. „Cena by neměla přesáhnout dva miliony korun,“ dodal Pospíšil. Náklady včetně likvidace odpadů uhradí Jablonecká energetická, která je ve vlastnictví města. Společnost se během loňského roku přesunula do nových prostor v ulicích Vysoká a U Rybníka. Po areálu tak zůstane na Brandlu nevyužitá průmyslová zóna a zatím není jasné, jak s ní město v budoucnu naloží.

Areál na Brandlu už není potřeba a bude se letos bourat. Dokončili jsme revitalizaci, vytápíme moderně a ekologicky, a...

Zveřejnil(a) Jablonecká energetická a.s. dne Pátek 2. dubna 2021

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky Jablonecko, Brandl, demolice, Jablonecká energetická, odpad, komín, Jablonecká energetická a.s., Jablonec nad Nisou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál Brandl půjde i s komínem k zemi. Překladiště odpadů zde nebude  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.