Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Harrachov zvýšil nájemné na dvojnásobek. Současná výše nepokrývá opravy

Noví nájemci městských bytů budou muset v Harrachově platit až dvojnásobné nájemné, až 65 korun za metr čtvereční. Podle města současná výše nájemného nestačí na opravy budov.

Nové ceny ale budou zatím platit jen pro nové nájemníky, u těch současných se nájemné bude zvyšovat postupně, informovala mluvčí radnice Hana Veselá. Ve známém krkonošském středisku městu patří 98 bytů. Výši nájemného radnice dlouhodobě nezvyšovala a v regionu patřilo k nejnižším.

Zatímco v dalších městech a obcích na Tanvaldsku loni nájemníci radnici platili za metr čtvereční od 21 do 70 korun, v Harrachově byla základní cena od 31 do 35,5 Kč. Více platili jen obyvatelé domu s pečovatelskou službou, který vznikl loni přestavbou bývalého učiliště za 30 milionů korun. Tam nájemníci platí 61,1 koruny za metr čtvereční. Na základě dubnového rozhodnutí zastupitelstva se základní sazba u ostatních městských bytů zvedla na 65 korun za metr čtvereční. Slevu budou mít učitelé, hasiči, policisté i lékaři, méně budou platit i nájemníci, kteří budou byt opravovat sami.

Základní myšlenkou pro stanovení cen nájemného v Harrachově je skutečnost, kdy regulované nájemné v bytech zvláštního určení pro seniory činí 61,1 koruny za metr čtvrteční a pracující člověk v produktivním věku platí pouze polovinu této částky. To nám nepřipadalo správné, a rozhodli jsme se proto cenu navýšit," uvedl místostarosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

Peníze vybrané na nájemném chce radnice použít na opravy domů. Ročně zatím vybere jen zhruba tři miliony, což nestačí ani na opravu střechy domu 462 a 463 na Novém Světě. Podle posudku by opravu město nemělo dlouho odkládat, jinak bude muset nájemníky z osmi bytů nástavby vystěhovat. Její dřevěné části jsou napadené dřevokaznou houbou, a hrozí tak zřícení krovů. Náklady na opravu střechy radnice odhaduje na šest milionů korun. V rozpočtu na ni peníze zatím nemá, podala žádost o státní dotaci.

Harrachov patří spolu s Rokytnicí nad Jizerou k největším krkonošským střediskům v Libereckém kraji. Letos bude hospodařit se 48 miliony korun. Pobyt v něm od letošního roku zdražil pro obyvatele, vlastníky nemovitostí i návštěvníky. Na dvojnásobek radnice zvýšila daň z nemovitosti, poplatek z pobytu zdražila z 21 na 30 korun za noc a roční poplatek za odpad z 600 na 900 korun. Trvale hlášení obyvatelé mají slevu 400 korun, v minulosti byli od této platby osvobozeni.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Harrachov

Štítky ČR, správa, byty, Harrachov, oprava, metr čtvereční, radnice, Hana Veselá, Tanvaldsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov zvýšil nájemné na dvojnásobek. Současná výše nepokrývá opravy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.