Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Umělecká průmyslovka v Jablonci bude díky výtahu bezbariérová

Budova střední uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou, která je památkově chráněným objektem, bude po letních prázdninách bezbariérová. Přístup pro handicapované studenty, ale i hůře pohyblivé návštěvníky, zajistí nový výtah.

Za 2,3 milionu korun ho nechá vybudovat město, kterému památkově chráněný objekt patří. Stavba by měla být hotova do konce září, řekla mluvčí radnice Jana Fričová.

Budovu postavili na konci 19. století přímo pro průmyslovou školu, je kulturní památkou a součástí městské památkové zóny. „Vestavba však nijak nenaruší architekturu. Osobní výtah bude umístěný do schodišťového zrcadla bočního schodiště napojeného v jednotlivých podlažích objektu na páteřní chodbu. Bude hydraulický, šachtu vytvoří ocelová konstrukce se skleněným pláštěm. Prostor mezi šachtou a hranami podest v jednotlivých podlažích překlenou nástupní můstky," doplnila Fričová.

Úpravy se dočká také schodiště

Úprava čeká také samotné schodiště. „Se stavbou souvisí i výměna dveří zadního vchodu do budovy a vstupních vrat do zadního traktu dvora," řekl náměstek primátora pro rozvoj Petr Roubíček. Aby byl zabezpečen skutečně bezbariérový přístup k výtahu, je potřeba nová vrata do dvora z Kubálkovy ulice vybavit automatickým pohonem, rozšířit je také nutné zadní dveře do budovy, aby odpovídaly požadavkům na vstup pro handicapované.

Střední uměleckoprůmyslová škola v Jablonci nad Nisou byla založena roku 1880 v reakci na potřeby rozvíjejícího se bižuterního průmyslu. Původně řemeslná škola zaměřená na výuku kreslení, modelování a cizelování rozšířila postupně nabídku svých oborů o pasíře, rytce, dekoratéry a výrobce bronzového zboží. V roce 1995 přibyla vyšší odborná škola zaměřená na medailérství a mincovnictví. V posledních letech tu každoročně studuje kolem 130 mladých lidí nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká školní inspekce

Štítky ČR, školy, správa, stavby, handicapovaní, střední, Jablonec nad Nisou, výtah, schodiště, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělecká průmyslovka v Jablonci bude díky výtahu bezbariérová  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.