Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Harrachov doposud nemá městskou policii. Město by chtělo minimálně jednoho strážníka

Krkonošský Harrachov si chce ještě letos zřídit městskou policii, zdůvodňuje to nedostatkem státních policistů. Známé turistické středisko chce mít alespoň jednoho až dva strážníky, informoval starosta města Jaroslav Čech.

Harrachov má sice jen přes 1300 stálých obyvatel, díky turistům je ale denně za běžné letní i zimní sezony ve městě, hlavně o víkendech, několikanásobně více lidí. Radnice si od strážníků slibuje, že pomohou dohlédnout na klid, pomůžou s řešením drobné kriminality, řízením dopravy a zaměří se i na parkování, aby zamezili motoristům nechávat auta na místech, kde to není dovoleno. „Je řada těch, kteří parkují, kde chtějí," uvedl Čech.

Ve městě je služebna státní policie, na starost ale nemá jen Harrachov a navíc tam je podle starosty policistů málo.

Problémy s dostatkem policistů pro služebnu v Harrachově řešilo krajské ředitelství policie už před osmi lety. Tehdejší krajský ředitel Vladislav Husák uvedl, že by chtěl, aby na každém obvodním oddělení bylo minimálně 12 policistů, aby bylo možné zajistit bez problémů službu po celý den, prevenci a čerpat dovolenou. A Harrachov patřil mezi šest početně nejhorších obvodních oddělení v Libereckém kraji. Plně obsazená není služebna ani nyní.

Regionální mluvčí policie Ivana Baláková uvedla, že na obvodním oddělení v Harrachově z 12 služebních míst nejsou k dnešnímu dni obsazena tři. „Tento stav korigujeme aktivní náborovou činností, nicméně výběr nových policistů je s ohledem na náročné výběrové řízení, kterým musejí uchazeči projít, dlouhodobějším procesem," dodala.

První krok k vytvoření městské policie se chystají v Harrachově učinit tuto středu, kdy budou zastupitelé města schvalovat vyhlášku o jejím zřízení k 1. říjnu letošního roku. Podle starosty to ale neznamená, že od tohoto data začne fungovat. „Reálný stav je ke konci roku," odhadl. Záležet bude podle něj hlavně na tom, jak budou úspěšní pří shánění strážníků. Starosta předpokládá, že bez započtení počáteční investice na zajištění nezbytného vybavení pro strážníky je bude ročně městská policie stát jeden až 1,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie Liberec

Štítky správa, policie, Harrachov, městská policie, strážníci, obecní policie, Vladislav Husák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov doposud nemá městskou policii. Město by chtělo minimálně jednoho strážníka  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.