Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jablonec chce v Palackého ulici vybudovat cyklopruhy, bude žádat o dotaci

Město Jablonec chce v rušné ulici Palackého vybudovat pruhy pro cyklisty. Na projekt za více než 40 milionů korun chce žádat evropskou dotaci.

Získat může více než 16 milionů korun. Cílem projektu je zvýšení bezpečnosti cyklistů a ostatních účastníků bezmotorové dopravy při průjezdu velmi frekventovanou ulicí Palackého v celé její délce, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Žádosti o dotaci na obě části projektu bude projednávat jablonecké zastupitelstvo ve čtvrtek 16. září.

Palackého je jednou z hlavních jabloneckých tepen, po níž denně projedou tisíce automobilů. Od začátku srpna se tam pracuje na modernizaci dvou rušných křižovatek s Riegrovou ulicí a s ulicí U Přehrady. Hlavním cílem projektu za bezmála 17,5 milionu korun je modernizace semaforů na obou navazujících křižovatkách. Ty už byly podle Fričové v havarijním stavu a navíc nedokázaly reagovat na hustotu provozu. Práce by tam měly skončit v říjnu a v příštím roce by na ně měla navázat výstavba cyklopruhů.

Úprav se dočká ulice od Horního náměstí až po Ostrý roh

„Úpravy čekají celou ulici Palackého od Horního náměstí po lávku před okružní křižovatkou Ostrý roh. Projekt je rozdělený do dvou částí. První úsek je od Horního náměstí po autobusovou zastávku Jablonex mezi ulicemi U Přehrady a U Rybníka. Druhý úsek vede od Riegrovy ulice až k lávce před kruhovým objezdem Ostrý roh. Pokud město uspěje se žádostmi o dotace, oba úseky by se měly stavět ve 2. a 3. čtvrtletí příštího roku," doplnila Fričová.

Palackého ulice je bezmála dva kilometry dlouhá a úpravy by měly zajistit bezpečnější pohyb chodů a cyklistů. V prvním úseku projekt počítá nejen s oddělením cyklistů od automobilů, ale také úpravou 14 přechodů pro chodce, které by měly zvýšit jejich bezpečnost a zajistit lepší pohyb a orientaci pro sluchově, zrakově či pohybově handicapované. Ve druhé části se počítá s vyznačením cyklopruhů pomocí vodorovného a svislého dopravního značení v hlavním dopravním prostoru, úpravy čekají i přechody pro chodce, kde přibudou středové ostrůvky, a také zastávky autobusů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky silnice, stavby, správa, cykloturistika, Jablonec nad Nisou, Jablonec, projekt, dotace, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chce v Palackého ulici vybudovat cyklopruhy, bude žádat o dotaci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.