Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Příští týden srovná komín na Brandlu se zemí odstřel

Komín teplárny na Brandlu v Jablonci, který je se 162 metry nejvyšší stavbou v Libereckém kraji, střelmistr v sobotu za týden odstřelí.

Omezená bude kvůli tomu doprava a dočasně budou muset své domovy opustit lidé z nejbližšího okolí , informovala mluvčí společnosti Jablonecká teplárenská Markéta Hozová.

Areál výtopny na Brandlu je už několik let mimo provoz a stavby z něj nechává Jablonecká teplárenská postupně odstraňovat. Komín přijde na řadu 25. září dopoledne. Při odstřelu bude mezi 7:00 a 12:00 kolem komína uzavřené a střežené 200metrové ochranné pásmo. „Ulice Liberecká bude pro dopravu uzavřena, k omezení provozu autobusů až na krátký čas vlastní demolice nedojde," uvedla Hozová. Omezení se dotkne i železniční dopravy, od 7:00 až do odstřelu nebudou zastavovat vlaky ve stanici nedaleko výtopny.

Areál Brandl půjde i s komínem k zemi. Překladiště odpadů zde nebude

O budoucnosti areálu bývalé výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou se poslední roky hodně diskutovalo. Zejména pak ve spojitosti s možností vybudovat zde Centrum pro nakládání s odpady. K realizaci tohoto záměru nakonec nedojde a areál včetně komínu...

Jablonecká energetická je společností stoprocentně vlastněnou městem Jablonec. Zásobuje teplem a teplou vodou třetinu jabloneckých domácností, desítky firem a institucí. V posledních letech investovala do modernizace systému centrálního vytápění přes 260 milionů korun, výroba tepla je efektivnější, ubylo i zaměstnanců. Domácnosti a firmy ve městě teď zásobuje teplem a teplou vodou 21 nových plynových kotelen a pět kogeneračních jednotek.

Areál Brandl vybudovaný pro vytápění párou tak už Jablonecká energetická nepotřebuje. Technici a dispečeři teplárenské firmy tento areál opustili už loni v létě, zázemí mají ve výrazně menších prostorách bývalého výměníku ve Vysoké ulici. Administrativa a vedení společnosti se loni v září přesunuly do nového sídla v ulici U Rybníka.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jablonecká energetická

Štítky stavebniny, energie, demolice, Jablonec nad Nisou, Brandl, Jablonec, Liberecký kraj, teplo, Jablonecká energetická a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Chápu, že někdo odstřelí komín, že tank srovná se zemí dům, ale že odstřel srovná se zemí komín? A "7:00 a 12:00 kolem komína uzavřené a střežené 200metrové ochranné pásmo" – to je taky humpolácká čeština líného pisálka postrádající kulturu.

Pátek, 17. září 2021, 12:48Odpovědět

Příští týden srovná komín na Brandlu se zemí odstřel  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.