Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jablonečtí výrobci skla a bižuterie přišli kvůli koronaviru o polovinu tržeb

Koronavirus připravil loni jablonecké výrobce skla a bižuterie o polovinu tržeb ve srovnání s předcovidovým rokem 2019. Situaci výrobců teď navíc zhoršují strmě rostoucí ceny energií, obecných a drahých kovů i zvyšování mezd. To vše zvedlo náklady zhruba o čtvrtinu.

Velký dopad na bižuterní výrobce mělo podle předsedy představenstva jabloneckého Svazu výrobců skla a bižuterie Pavla Kopáčka uzavření kamenných obchodů a vánočních trhů v době koronaviru i úbytek zahraničních turistů.

„Zahraniční turistika je teď pro nás téměř neexistující. Praha, Karlovy Vary, Český Krumlov, tam už je vyčištěno. Část obchodů neexistuje, ti, co to přežili, nenakupují. Řekl bych ale, že slušně jde export, protože se otevřely kamenné obchody v zahraničí i řetězce, které s našimi výrobci komunikují," doplnil.

Svaz dnes podle Kopáčka sdružuje 40 sklářských a bižuterních výrobců v regionu a čtyři odborné střední školy, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci a také libereckou technickou univerzitu.

„Za poslední dva roky opustily svaz čtyři firmy, máme ale dva nové členy a nedávno projevily zájem další dvě firmy," doplnil. Kvůli ztrátě odbytu podle Kopáčka několik firem ukončilo podnikání, věří ale, že letošní rok už bude lepší. Zákazníci jsou podle něj z velké části ochotni akceptovat i růst cen, který je reakcí na zvýšení nákladů .

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. Pro menší výrobce v regionu firma zajišťovala odbyt produkce a některé úpravy a komponenty. Vyvážela do 90 zemí.

O likvidaci skupiny rozhodli akcionáři. Tržby firem se pak propadly zhruba na polovinu, výrazně tehdy pomohl právě svaz. Koronavirus ale podle Kopáčka dopadl na místní výrobce ještě tvrději.

„Spoléháme ale na to, že domácí turistika neustane, ta nás koneckonců držela i v době koronaviru," řekl Kopáček. Právě na turisty bylo zaměřeno i bižuterní centrum Palace Plus v budově bývalého Jablonexu. Na konci března ukončilo provoz kvůli neúnosnému zvýšení nákladů na energie a služby. Svaz připravuje nové centrum v bývalém Domě nábytku v centru Jablonce.

„Otevřít by se mělo už 1. června a vedle bižuterie a vánočních ozdob tam chceme představit i známé české sklářské a šperkařské značky," řekl Kopáček. V budoucnu by mělo být součástí bižuterního paláce také návštěvnické centrum krajského projektu na podporu turistiky Křišťálové údolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Jiroutek

Štítky ČR, sklo, koronavirus, energie, kovy, bižuterie, Jablonec nad Nisou, COVID-19, Pavel Kopáček, Praha, Karlovy Vary, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Jablonec, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonečtí výrobci skla a bižuterie přišli kvůli koronaviru o polovinu tržeb  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.