Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči už mají rozbory látek z domu, kde se lidé dusili. Našli rozpouštědla i toluen

, aktualizováno 8. června 2022, 17:15

Hasiči už mají výsledky látek, které zajistili v panelovém domě v Jablonci. V ranních hodinách ještě probíhala detekce, přístroje ale nic nenaměřily. Vzorky hasiči odebrali dopoledne, z výsledků vyplývá, že se lidé mohli nadýchat rozpouštědla nebo i toluenu.

Únik neznámé dráždivé látky ve Skelné ulici oznámil na operační středisko hasičů jeden z obyvatel domu v úterý před 18:00. Do nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Jičíně záchranáři potom rozvezli 37 lidí. „Bylo to hlavně z preventivních důvodů k dalšímu vyšetření. Byl mezi nimi i jeden náš záchranář," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev. Do nemocnic záchranáři převezli také dva policisty a devět hasičů.

Hasiči nejprve na místě žádní zvýšené hodnoty látek nenaměřili, nakonec se jim ale podařilo odebrat vzorky, které odvezli na expertizu do speciální laboratoře. Odpoledne pak zveřejnili, že lidem mohla způsobit potíže organická rozpouštědla, hexilenglykol, methylbenzandehyd, acetylaceton, dimethylbenzandehyd nebo toluen. Všechny tyto látky hasiči v domě našli.

Domů se postupně vrací prví rodiny i propuštění z nemocnice. „Do svých domovů se aktuálně vrátila téměř desítka rodin propuštěných ze zdravotnických zařízení," uvedl po patnácté hodině mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Policisté provádějí také úkony trestního řízení a vytěžují svědky. „Trestní řízení je vedeno pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení," dodal mluvčí.

Už v úterý večer kontaktovala jablonecká nemocnice Toxikologické informační středisko Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „V případě podezření na jakoukoliv otravu totiž naše pracoviště zásobuje léky, antidoty, antiséry nebo antiinfektivy celou republiku," uvedla nemocnice na sociálních sítích. Hasiči podle nemocnice identifikovali toxickou látku podobnou kyanidům, konkrétně akrylonitril.

Pacienti si nejčastěji stěžovali na pocit dušnosti a škrábání v krku, lékařka Hana Farná tak zdravotníkům zároveň poskytla nezbytné informace ohledně příznaků a léčby otravy. „V takovém případě musí být antidotum, jež může rušit toxický účinek, podáno co nejdříve, a proto záchranná služba pro připravené léky ještě večer vyslala do Prahy vrtulník," uvedla ve svém vyjádření nemocnice.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky Liberecký kraj, hasiči, záchranná služba, policie, Jablonec nad Nisou, látka v ovzduší, plyn, chemická laboratoř, rozpouštědlo, dům, nemocnice, Liberec, Mladá Boleslav, Jičín, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči už mají rozbory látek z domu, kde se lidé dusili. Našli rozpouštědla i toluen  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.