Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Jablonci se vydají cestou komunitní energetiky, střechy domů osadí fotovoltaikou

Jablonecká energetická, která je hlavním dodavatelem energií pro jabloneckou aglomeraci, připravuje projekt komunitní energetiky. V první fázi chce nechat osadit několik desítek střech vlastních i městských objektů fotovoltaickými elektrárnami. V průběhu tří až pěti chce investovat okolo 100 milionů korun a předpokládá využití dotace Státního fondu životního prostředí.

Společnost tak reaguje na turbulentní situaci na energetickém trhu, která souvisí se situací na Ukrajině a chce touto cestou zajistit městu a jeho občanům obnovitelnou energii za přiměřené ceny. Na podzim 2022 záměr společnosti, která je 100% vlastněná statutárním městem Jablonec nad Nisou, schválila Rada města.

„Komunitní energetika je u nás novinkou. Rakušané jsou o trochu dál, ale v podstatě se dá říct, že i v Evropě jde o nový směr. V České republice v současné době prochází schvalovacím procesem legislativní rámec a nejen my netrpělivě očekáváme přijetí novely energetického zákona. S tím samozřejmě souvisí řada dalších věcí, od poplatků za distribuci přes změny v tarifní struktuře po ochranu spotřebitelů. Chceme ale být připraveni se do systému zapojit. V konečném důsledku to přinese benefity nejen našim odběratelům, ale celému městu,“ říká Petr Roubíček, předseda představenstva společnosti a současně náměstek primátora města pro správu majetku.

V současné době probíhá proces nastavení obchodně-právních podmínek mezi městem a Jabloneckou energetickou.

„Soustava CZT v Jablonci je po rozsáhlé revitalizaci sítě v letech 2015–16 primárně postavená na zásobování plynem. Jakákoliv změna či přidání alternativního komponentu znamená zásah do celé soustavy. Je proto třeba postupovat s veškerou odpovědností a rozvahou. Primárním úkolem naší společnosti je optimalizovat chod naší soustavy při dosažení co nejvyšší účinnosti výroby tepla,” upozorňuje ředitel Jablonecké energetické Boris Pospíšil na fakt, že se jedná o komplikovaný projekt.

Fotovoltaické elektrárny mají do budoucna přinést stabilizaci sítě a celkové zlevnění energie. Jablonecká energetická díky nim ušetří režijní náklady, které jsou nedílnou součástí výpočtu koncové ceny pro odběratele. Dá se předpokládat i snížení množství odebíraného plynu, ale to je ovlivnitelné mnoha faktory. V Jablonci se při cca 800 hodinách slunečního svitu ročně dá počítat s výrobou 2 640 MWh za rok. Vyjádřeno dnešními cenami, jedná se o energii za 25 milionů korun.

„Pro instalaci FVE jsme vytipovali celkem 91 objektů, z nichž 11 vlastní Jablonecká energetická a jedná se převážně o bývalé výměníky, které dnes slouží jako blokové kotelny vybavené technologiemi pro výrobu tepla a ohřev teplé užitkové vody. Dalších 80 objektů je ve vlastnictví města, jedná se například o bazén, městskou sportovní halu v ulici U Přehrady nebo školní budovy, jejichž střechy splňují požadované parametry,“ vysvětluje Martin Kočí, manažer obchodu a projektů. Ve většině těchto objektů Jablonecká energetická vlastní nebo provozuje zdroje pro výrobu tepla.

S využitím slunce jako zdroje energie v energetickém mixu Jablonecká energetická počítala už dříve. „Předpokládali jsme využití energie z fotovoltaických elektráren zejména pro vlastní spotřebu technologií ve zdrojích tepla a také na ohřev vody v letních měsících. V roce 2022 jsme instalovali prvních 27 panelů o výkonu 10 kWp na střechu našeho zdroje v ulici Boženy Němcové,“ připomíná Martin Kočí a dodává, že podle zkušeností právě s touto realizací nejvíc času zabírají administrativní a přípravné práce. Vlastní instalace trvá pár týdnů.

Harmonogram celého projektu určují dotační podmínky, které stanoví realizaci do 5 let od přidělení dotace. Jablonecká energetická plánuje dokončit celý projekt do tří let, tedy do konce roku 2026.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jablonecká energetická

Štítky Jablonec nad Nisou, energetika, střecha, Jablonecká energetická, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci se vydají cestou komunitní energetiky, střechy domů osadí fotovoltaikou  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.