Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jabloneckou přehradu ochrání před sinicemi ultrazvuk a zelené ostrovy

Jablonečtí radní se i pro letošní sezonu rozhodli podpořit opatření proti výskytu sinic v přehradě Mšeno. Po dobrých zkušenostech z minulých let zde opět bude využita ochrana technologií nízko výkonného rezonančního ultrazvuku, na vodní ploše zůstanou i plovoucí ozeleněné ostrůvky.

Za zmíněná opatření a sledování výskytu sinic v průběhu sezony zaplatí město půl milionu korun.  

„Přehrada Mšeno nabízí návštěvníkům rekreaci a místo pro aktivní odpočinek. Je významným architektonickým a krajinným prvkem, který nám ostatní města závidí. Ale nezapomínejme, že je také vodním dílem, má protipovodňovou funkci. Skloubit zájmy všech stran, které přehradu chtějí využívat, je proto někdy obtížné. Město se o to nyní snaží a pro zachování čistoty a kvality vody volí právě tato opatření,“ řekla náměstkyně primátora Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

O zajištění zelených ostrůvků i ochranu ultrazvukem se jako v minulosti postará liberecká firma Photon Water Technology. Ta zpracovala pro město i závěrečnou zprávu z měření, která provádělo Povodí Labe a Zdravotní ústav a z nichž vyplynulo, že ultrazvukové jednotky mají opravdu podíl na potlačení vzniku sinic a řas v přehradě.

Systém funguje tak, že jsou ultrazvukové vysílače ponořeny přibližně 30 centimetrů pod hladinou na plovákových nosičích, energii k jejich provozu zajišťují integrované solární panely. Oba plováky jsou umístěny tak, aby vliv ultrazvuku pokrýval i pláže na obou březích přehrady. Kromě sinic je tato technologie účinná proti tak zvané zelené vodě, tedy zeleným řasám. Poprvé se ultrazvuk osvědčil v roce 2019, od té doby k tomuto řešení jablonecká radnice přistupuje každoročně.

„Vzhledem k tomu, že přehradní nádrž je ve vlastnictví Povodí Labe, musí město vyčkat na souhlasné stanovisko vlastníka a dále Českého rybářského svazu, aby mohly být ultrazvukové jednotky na vodní hladinu umístěny. Dodavatel technologie doporučil provádět monitoring vody již od dubna – května, protože je tak možné získat důležité poznatky o procesech probíhajících v nádrži. Tyto jsou podstatné pro upřesňování komplexních sanačních opatření. Do provozu pak budou vysílače uvedeny v hlavní koupací sezóně, od července do září,“ dodala Štěpánka Gaislerová z odboru městské ekologie jabloneckého magistrátu.

Novinkou nejsou ani plovoucí ostrovy na hladině nádrže, které se objevují už od roku 2021. „Vegetační ostrovy jednak zlepšují kvalitu vody, protože jejich kořeny odčerpávají sinicím živiny, ale také přirozeně doplňují vodní ekosystém. Například jsou úkrytem pro ptactvo, anebo vyhledávaným útočištěm hmyzu,“ doplnila Opočenská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Photon Water

Štítky přehrada, Mšeno, ultrazvuk, zelené ostrovy, sinice, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jabloneckou přehradu ochrání před sinicemi ultrazvuk a zelené ostrovy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.