Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Jablonci od června zlevní teplo. Ceny klesnou až o čtvrtinu

V Jablonci nad Nisou zlevní od června teplo téměř o čtvrtinu, řada nájemníků městských bytů teď ale řeší nedoplatky přesahující i 20 000 korun za loňský rok. Jablonecká energetická (JE) domácnostem zlevní teplo zhruba o 370 korun za gigajoule.

Zohlednila nejen klesající ceny plynu na spotových trzích, ale i nižší spotřebu v zimním období. O rozhodnutí představenstva městské společnosti informovala její mluvčí Markéta Hozová. „Díky současné situaci na trhu s energiemi, výhodným nákupům plynu na spotových trzích a také po vyhodnocení letošní topné sezony jsme si mohli dovolit snížit ceny zpětně k 1. lednu letošního roku," doplnil předseda představenstva JE a náměstek jabloneckého primátora Petr Roubíček. Za gigajoule tepla bude podle něj teplárna odběratelům účtovat podle tarifu 1179 korun místo původně schválených 1550 korun, respektive 1139 korun místo původních 1500 korun za giajoule. Nové ceny budou zohledněny v zálohách v příštích měsících.

Na začátku loňského roku platili odběratelé zásobovaní JE za gigajoule 681 korun nebo 699 korun, kvůli výraznému zdražování plynu pak energetická společnost zvýšila od dubna ceny o 28,6 procenta na 876 nebo 899 korun. Strmě na více než dvojnásobek pak cena vzrostla se zahájením topné sezony, od září domácnosti podle tarifu platily 2083 respektive 2136 korun za gigajoule. S Novým rokem díky zastropovaným cenám firma ceny snížila na 1500 nebo 1550 korun, nakonec budou lidé platit ještě méně.

Snížení ceny pomohla kromě nižších cen plynu i nižší spotřeba způsobená teplou zimou a také tím, že lidé méně topili. „Pozorovali jsme to na výrobě, že jsme od loňského září dodávali v průměru o 15 až 20 procent tepla méně než ve stejných měsících v předchozích letech, přestože podzimní měsíce byly studenější. Myslím, že krize, která na trhu s energiemi nastala, donutila lidi šetřit," doplnil ředitel městské společnosti Boris Pospíšil.

I přes šetření řeší lidé nedoplatky

I když lidé šetřili, mnozí odběratelé teď řeší nedoplatky, které často přesahují i 20 000 korun. Týká se to přitom i obyvatel městských bytů, zejména seniorů. Ukázalo se, že mnozí z nich si nezvýšili zálohy a pracovníci správy městského bytového fondu je na to neupozornili. „Přišli jsme na to, když si lidé začali chodit stěžovat do kanceláře primátora, že dostali vyúčtování za teplo a že tam mají nedoplatky třeba 20.000 korun a nevědí co s tím," řekl primátor Miloš Vele.

Jablonec vlastní 800 bytů, podle primátora se to netýká všech obyvatel, některé domy nejsou napojené na Jabloneckou energetickou, někde si lidé sami zálohy zvýšili. Problém je to ale například i v domech s pečovatelskou službou, kde žijí senioři. „Okamžitě jsme přijali na radě usnesení, že zaměstnankyně správy bytů mohou uzavírat splátkové kalendáře až na jeden a půl roku, bez toho, že by každou smlouvu rada schvalovala," řekl. Zatím tak podle něj správa bytů vyřešila nedoplatky asi za milion korun. Suma ale nebude konečná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky energie, správa, firmy, Jablonecká energetická, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci od června zlevní teplo. Ceny klesnou až o čtvrtinu  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.