Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Jablonci začali vyklízet tuny odpadu z léta nevyužívaných městských lázní

Tuny odpadu vyvezli tento týden z budovy léta nevyužívaných městských lázní v Jablonci nad Nisou pracovníci veřejně prospěšných prací. V pondělí budou v práci pokračovat. Radnice chce zchátralou budovu zachránit, vedení města zvažuje, že by tam nechalo obnovit lázeňský provoz, nechá si proto zpracovat studii proveditelnosti.

Ukázat by měla, na kolik obnovení lázní přijde, a kolik by stál ročně provoz, řekl primátor Miloš Vele (ODS).

Budovu lázní vyklízeli už před šesti lety dobrovolníci, kteří tam pořádali koncerty a další akce. „Ono to tehdy asi nebylo všechno vyklizené, protože jsme tady našli ještě zbytky po bývalém provozovateli. Samozřejmě několikrát v průběhu těch let došlo také k tomu, že se sem někdo vloupal. Bydleli tady i bezdomovci, my jsme teď dole našli i injekční stříkačky. Jakmile ten objekt uklidíme, tak ho musíme elektronicky zabezpečit. Není tu elektřina, ale musíme sem zajistit nějaký provizorní přívod a začít to hlídat," doplnil Vele.

Lázně v centru města postavili v letech 1908 až 1909 podle projektu architekta Rudolfa Hemmricha, který je autorem budovy lázní v Novém Městě pod Smrkem, navrhnul kostel v nedaleké Loučné nebo rozhledny na Černé Studnici, Bramberku a v Proseči. Lázně byly jednou z prvních větších budov, jejichž výstavbu Jablonec financoval. Podobu budovy výrazně poznamenaly necitlivé úpravy v 60. letech minulého století, kdy přišla o venkovní štukovou výzdobu. Dochovala se ale původní dokumentace a také mnohé původní prvky jako okna, dveře nebo dlažby.

V minulosti existovalo několik pokusů o znovuoživení lázní, nejdál se dostaly plány na přestavbu na městskou knihovnu, objevil se návrh vybudovat tam rehabilitační centrum pro seniory nebo ateliéry liberecké univerzity. Nic se ale nerealizovalo. „My bychom s lázněmi rádi konečně něco udělali, je to opravdu dlouhá doba, kdy jsou zavřené a hyzdí město, přitom je to krásná kulturní památka přímo ve středu města. Máme za to, že budova, která byla k nějakému účelu postavena, by tomu účelu měla i sloužit," řekla náměstkyně primátora Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj).

Pokud zastupitelstvo záměr podpoří, měla by se budova v maximální možné míře vrátit do původní podoby. „My musíme respektovat i to, že je to památkově chráněný objekt a památkáři budou chtít, aby se to vrátilo do původního stavu a myslím, že ten objekt by si obnovu do původní podoby zasloužil," řekl primátor Vele. Po rekonstrukci by mohla budova znovu sloužit jako lázně a relaxační centrum s dalšími službami, ale také třeba pro výuku plavání, protože plavecký bazén kapacitně nestačí.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, památky, lázně, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci začali vyklízet tuny odpadu z léta nevyužívaných městských lázní  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.