Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město pořídilo policistům dva drony. Pohlídají Jablonec z výšky

Dva drony, z nichž jeden je vybavený i termokamerou, mají nově k užívání jablonečtí policisté. Koupilo je město Jablonec a mužům zákona vypůjčilo. Jablonec se tak stal prvním městem v kraji, které budou hlídat i drony.

Stále řešíme, jak posílit bezpečnost ve městě, a tento způsob se nám jeví jako vysoce efektivní. Dron je schopný být na místě nehody nebo trestného činu téměř okamžitě a účinně zmapuje situaci tak, že dispečer může rychle reagovat a organizovat příjezd pomoci a dalších složek IZS. Dron vybavený infrakamerou zase může skvěle pomoci při vyhledávání ztracených osob. Rádi bychom ho využívali také třeba při uzavírce lesů, například kvůli naháňkám divokých prasat,“ vysvětlil jablonecký primátor Miloš Vele (ODS).

Drony budou sloužit při různých příležitostech, například při pátrání po pohřešovaných lidech, ale i třeba při hledání nebezpečných pachatelů v terénu nebo je policisté využijí při mapování místa. Pohled z výšky se ale bude hodit i třeba při fotbalových zápasech a sledování chování fanoušků, při různých hromadných akcích ve městě, ale i při sledování ujíždějících řidičů a podobně.

Zajistíme zkušené piloty s příslušnou zkouškou, rovněž zajistíme systém hlášení Úřadu pro civilní letectví, řešení výjimek z volných letových zón, evidenci letů a další administrativní a praktické kroky před zavedením do praxe,“ konstatoval ředitel Územního odboru Policie ČR Pavel Langr s tím, že státní a městská policie spolu budou i nadále úzce spolupracovat.

Je třeba využívat moderní technologie. Efektivitu práce už nám pomáhá zvyšovat mobilní kamera v autě, kterou jsme pořídili v posledních dnech,“ kvituje nákup dronů ředitel Městské policie Jablonec nad Nisou Michal Švarc: „Zjednodušeně řečeno - bezpilotní systémy se chovají jako mobilní kamery, které využijme na místech bez pokrytí současným městským kamerovým dohledovým systémem či na místech, kde by se objevily jevy narušující veřejný pořádek. Nasazení dronů v některých lokalitách může sloužit i jako prevence kriminality a může posílit pocit bezpečí.

Inspiraci k nákupu dronů získal jablonecký primátor v sousedním Středočeském kraji, kde mají s tímto řešení velké a veskrze pozitivní zkušenosti. Dron vybavený kamerou s příslušenstvím vyšel jabloneckou pokladnu na 165 tisíc korun, cena druhého je 70 tisíc. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky bezpečnost, drony, město, policie, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město pořídilo policistům dva drony. Pohlídají Jablonec z výšky  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.