Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jablonec počítá v příštím roce s příjmy 1,3 mld.Kč, výdaje budou vyšší

Jablonec nad Nisou nebude po 30 letech zahajovat nový rok s rozpočtovým provizoriem. Navzdory námitkám opozice schválili zastupitelé rozpočet, který pro příští rok počítá s příjmy přes 1,266 miliardy korun, výdaje budou ještě o 227 milionů korun vyšší. Schodek město pokryje zůstatkem na svých účtech a ve fondech města, počítá ale také se zapojením 35 milionů korun z kontokorentního úvěru.

V Jablonci se od roku 1993 vždy hospodařilo v rozpočtovém provizoriu. Byl bych radši, kdybychom rozpočet schvalovali v únoru, protože bychom pracovali s přesnými čísly. Takhle vím, že budeme v únoru schvalovat větší rozpočtová opatření, kde do toho budeme muset zapracovat konec roku, protože data, s nimiž pracujeme nejsou dnešní, ale jsou už dva měsíce stará," řekl primátor Miloš Vele (ODS), který do zastupitelstva návrh podával.

V rozpočtu na příští rok počítá Jablonec s investičními akcemi za 268 milionů korun, což je zhruba o desetinu méně, než byl objem investic plánovaný pro letošní rok. Omezení investic kritizoval opoziční zastupitel Milan Kouřil (ANO), podle kterého město neúměrně zvyšuje běžné výdaje právě na úkor investic. Navrhoval proto rozpočet zamítnout a chtěl, aby druhé největší město v Libereckém kraji stejně jako v minulých letech zahájilo rok 2024 s rozpočtovým provizoriem a o rozpočtu se jednalo až v lednu nebo únoru. Podporu v zastupitelstvu ale nezískal.

Vele připustil, že náklady města rostou, víc peněz stojí údržba komunikací, víc doplácí město na odpady i další služby. „Rozpočet je navíc zatížen konsolidačním balíčkem, dojde k řadě změn, které ovlivní financování měst a obcí, a s tím je třeba počítat," zdůraznil. Jablonec sice podle něj získá zhruba o 80 procent víc na dani z nemovitosti, což by mělo podle odhadu zvýšit příjem z letošních 20 na 36 milionů korun, méně ale dostane ze sdílených daní a víc zaplatí kvůli zvýšení sazby DPH z deseti na 12 procent za vodu nebo energie, zdraží i odpady, kde se DPH zvedne z 15 na 21 procent.

Rozpočet na letošní rok schvalovali jablonečtí zastupitelé v únoru. I letošní rozpočet byl připraven jako schodkový s příjmy 1,236 miliardy korun a výdaji o 300 milionů korun vyššími. Kvůli nejistotě v nákladech na energie si město letos ponechalo v rezervě rekordních 103 milionů korun, pro příští rok tam má 70 milionů. V plánu byly letos investice za více než 312 milionů korun. Dnes zastupitelstvo schvalovalo už 16. rozpočtovou změnu, příjmy a výdaje města se už letos zvýšily na 1,837 miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jablonec nad Nisou, 2024, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec počítá v příštím roce s příjmy 1,3 mld.Kč, výdaje budou vyšší  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.