Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Regulovčík 2018 aneb jak praporčík z Jablonce podruhé obhájil putovní pohár. Ten už mu ale zůstane

Ve středu 23. května se opět uskutečnilo krajské kolo soutěže s názvem Regulovčík. Akce proběhla tradičně na frekventované křižovatce ulic Žitavská a Švermova. Již popáté vyhrál praporčík Ota Uchytil z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou.

Obecně

Dvanáctý ročník se konal na známém a poměrně rušném místě. Křižovatka pod viaduktem patří totiž k těm těžším v Liberci. Někteří řidiči sice měli povědomí o pravidelné soutěžní akci, většina z nich ale vůbec nevěděla, oč jde.

Osm zástupců čtyř dopravních inspektorátů z Liberce, Jablonce nad Nisou, Semil, České Lípy a dva zástupci krajského družstva z oddělení silničního dohledu měli dnes možnost předvést, jaký talent v nich dřímá.

Každé krajské kolo se skládá ze dvou bloků. První část je teoretická, kdy všichni soutěžící absolvují v ranních hodinách test. Druhá a praktická část se pak odehrává v terénu.

Vrchní komisař Jan Frieser sdělil, že v soutěži není vůbec lehké obstát. Totiž zohledňuje se hned několik faktorů. „V praktické části soutěže členové komise hodnotí přesnost, jasnost a srozumitelnost pokynů policisty při řízení provozu na daném místě,“ a současně dodává: „Aby se policista umístil na prvních příčkách, musí prokázat hluboké a dokonalé znalosti silničních pravidel. V testech ale bývají i nejrůznější chytáky. Do praktické části pak musí uvést onu zmiňovanou jasnost, přesnost a srozumitelnost prováděných pokynů, které vychází ze zákonů a vyhlášek. V případě, že dojde ke splnění těchto podmínek, má velkou šanci se umístit.“

O vítězi

Dnešní a zárověň už tradiční šampion Ota Uchytil, kterému v této chvíli konečně doma zůstává putovní pohár z důvodu dvojité obhajoby, ale svůj úspěch nepřisuzuje ničemu zvláštnímu a konstatuje: „Zatím se to prostě vždycky podařilo. Nějak zvlášť se nepřipravuji, jen ty testy si projdu a nervózní bývám jak kdy.“ Do celorepublikového kola, které proběhne v září v Českých Budějovicích, se prý těší. Sám ale uznává, že už jde o řešení náročnějších dopravních situací, například průjezd tramvaje.

Vítěz krajského kola tedy krom toho, že se zúčastní celorepublikového klání, získá zmiňovaný putovní pohár, který je teprve od roku 2016 a u dotyčného zůstává až v případě, že vyhraje krajské kolo celkem třikrát. K této situaci dnes došlo. Jinak klasicky ti, kteří se umístí na medailových pozicích, vyhrávají menší poháry, které už nikam neputují.

Foto

Štítky Liberec, Regulovčík 2018, soutěž, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regulovčík 2018 aneb jak praporčík z Jablonce podruhé obhájil putovní pohár. Ten už mu ale zůstane  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.