Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti na libereckých kolejích se opět nesmějí sprchovat, na vině je bakterie legionella

Před dvěma lety se na kolejích Technické univerzity v Liberci potýkali s bakterií legionellou, kvůli které nemohli studenti do sprch. Nyní se problém vrací.

Zvýšený výskyt bakterie legionella se objevil v bloku A, C a E. Univerzita ale rychle zareagovala a snaží se problém co nejdříve odstranit. „Od minulého výskytu této bakterie v roce 2016 sanujeme vodu díky proporcionálnímu dávkování chemického roztoku oxidu chloričitého,“ uvedla mluvčí Technické univerzity v Liberci Barbora Jónová.

Okamžitě byla provedena nutná opatření a aktuálně se čeká na výsledky rozboru, které by měly být hotové v následujících týdnech. „V místech se zvýšeným výskytem byla použita desinfekce. Aktuálně čekáme na výsledky, které analyzují její účinnost. Do té doby není možné odvolat bezpečnostní opatření,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Zákaz platí od 2. listopadu a studenti jím příliš nadšení nejsou. „Opravdu to není příjemné. Nemůžeme se sprchovat ani pouštět teplou vodu. Nemáme žádné informace o tom, kdy by se měl tento problém odstranit,“ sdělila studentka.

Dle mluvčí Barbory Jónové ale mají studenti sprchování zajištěno. „Náhradní sprchy jsou k dispozici v bloku F,“ dodala mluvčí univerzity.

Bakterie legionella je nebezpečná, zejména pak u jedinců s oslabeným imunitním systémem. „Bakterie v určitých případech může vyvolat takzvanou legionářkou nemoc, která se projevuje zápalem plic, který může skončit i smrtí,“ komentovala Balašová.

Vedle legionářské nemoci může bakterie způsobit i méně závažné onemocnění v podobě pontiacké horečky. Nakazit se bakterií mohou lidé buď jejím vdechnutím. „Sprchování je z toho důvodu rizikové.“

Foto skyshots.cz

Štítky legionella, bakterie, voda, koleje, technická univerzita, TUL, Technická univerzita v Liberci, nemoc, Krajská hygienická stanice

Studenti na libereckých kolejích se opět nesmějí sprchovat, na vině je bakterie legionella  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.