Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Sedmnáctý listopad si připomněli Liberečané u Pomníku obětem komunismu

Ačkoli dnešní ráno bylo opravdu mrazivé, desítky lidí neváhaly přijít k Pomníku obětem komunismu v Jablonecké ulici v Liberci, kde si všichni společně připomněli listopadové události.

Pietní události se zúčastnilo mnoho lidí včetně představitelů města, Libereckého kraje, ale také zástupců Policie nebo Armády. „Dnes si připomínáme listopadové udolásti. Mohu říci, že si rok 1989 velmi dobře pamatuji. Byl jsem tehdy asistentem na fakultě Univerzity Karlovy a vyrazil se studenty na Albertov,“ vzpomínal rektor Technické univerzity Miroslav Brzezina.

Primátor města Liberce Tibor Batthyány připomněl, že by si lidé měli svobody a demokracie vážit. „Všichni si dnes jistě uvědomujeme, proč jsme se zde sešli. Měli bychom si vážit naší demokracie i přes její nedostatky. Přinesla nám totiž řadu možností, které dnes bereme jako samozřejmost,“ řekl Batthyány.

K patě pomníku položili lidé běhém pár minut mnoho květin, ale také svíček, které plápolavým ohýnkem připomínají, že i svoboda byla v minulosti vrtkavá a velmi lehce mohla být udušena. Mezi lidmi, kteří přišli uctít památku obětí boje za svobodu, byl například čestný občan Jan Šolc i Jaroslav Hofman. „Samozřejmě si tehdejší dobu pamatuji, mám za sebou zkušenosti politického vězně. Ovšem v roce 1989 jsem nebyl v Liberci, tehdy jsem pracoval na Karlovarsku,“ vyprávěl Jaroslav Hofman

Podle něj je velmi smutné, že řada dnešních dětí nevěnuje historii příliš pozornosti. „Myslím, že je smutné, když si děti neuvědomují, co se v naší zemi dělo. Mnohdy ani neví, kdy například náš stát vznikl. Doufám, že jim takové události pomohou minulost připomenout,“ dodal.

Z Jablonecké ulice následně prošel slavnostní průvod v čele s českou vlajkou přes náměstí Dr. E. Beneše až k tramvajové zastávce na Rybníčku. Zde probíhal studentský happening, který reflektoval nejen události minulosti, ale také přítomnosti. 

Sedmnáctý listopad v Liberci

Sobota, 17. listopadu 2018, 16:16

Sedmnáctý listopad v Liberci
Sedmnáctý listopad v Liberci

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky 17. listopad, Liberec, Pomník obětem komunismu, obět, svoboda, demokracie, 1989, pomník, komunismus, Tibor Batthyány, Univerzita Karlova, Miroslav Brzezina, Liberecký kraj, Albertov, Jan Šolc

FOTO, VIDEO: Sedmnáctý listopad si připomněli Liberečané u Pomníku obětem komunismu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.