Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dopravní podnik shání řidiče autobusů, má jich nedostatek

Dopravní podnik se potýká s nedostatkem řidičů. Mezi své řady by vedení rádo přivítalo alespoň deset dalších řidičů.

Ještě zhruba desítku řidičů potřebuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) na zajištění městské hromadné dopravy v Liberci. BusLine, který dosud zajišťoval 40 procent MHD v Liberci a 100 procent v Jablonci, vypověděl smlouvu. Od 26. ledna musí dopravní podnik zajistit v Liberci dopravu vlastními silami, pro Jablonec hledá subdodavatele.

Pro Liberec je denně potřeba 37 řidičů, řekl dopravní ředitel Oskar Zappe. V Liberci zajišťuje podnik provoz 45 autobusových a čtyř tramvajových linek. „V současné době máme 25 řidičů a ve výcviku a jednáme také s řidiči BusLinu,“ řekl Oskar Zappe. Případný krátkodobý nedostatek řidičů je podle něj firma schopna vyřešit.

Nemám problém sednout z volant

Pokud si to situace vyžádá, pokryjeme krátkodobě, do skutečného naplnění stavu, potřebu i z řad administrativních pracovníků a vedení podniku. Nemám problém sednout za volant a jít jezdit, pokud to pomůže městu. Rozhodně nechceme omezovat dopravu. Zajistit ji v plném rozsahu je pro nás záležitostí profesní hrdosti,“ dodal Zappe. Dopravní podnik připravil novou náborovou kampaň. „Navýšili a rozšířili jsme nabídku zaměstnaneckých benefitů. Měsíční příspěvek na životní pojištění se zvyšuje z 500 na 750 Kč, náborový příspěvek zvyšujeme z 30.000 na 45.000 Kč, odměnu za doporučení zaměstnance z 5000 na 10.000 korun, odměňujeme zaměstnance při pracovním jubileu a měsíční bonus za odpracovaný fond pracovní doby zvyšujeme z 500 na 750 Kč,“ doplnila personalistka Marcela Minaříková.

Podnik vyplácí také měsíční stabilizační příspěvek, poskytuje stravenky, zvýhodněné jízdné pro celou rodinu, příspěvek na rekreaci dětí, hradí pojištění odpovědnosti i řidičské a profesní průkazy. Autobusové linky je dopravní podnik v Liberci schopen zajistit vlastními silami, už proto v Německu nakoupil 14 autobusů Mercedes Benz za 220.000 eur (5,7 milionu Kč). Pro kompletní zajištění MHD v Liberci je potřeba zhruba stovka autobusů, dalších 30 by bylo třeba na zajištění 25 linek MHD v sousedním Jablonci.

Hledá se subdodavatel

Tam hledá firma subdodavatele. „Jablonec bychom sami nezvládli,“ řekl již dříve předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. Dopravní podnik je největší společností ve vlastnictví Liberce, sousední Jablonec je menšinovým vlastníkem s 0,38 procenta akcií. Firma zajišťuje městskou dopravu v obou městech i tramvajové spojení mezi nimi. Smlouvu na zajištění MHD v Jablonci má ale dopravní podnik jen do konce příštího roku. Pak ji převezme Jablonecká dopravní, kterou před rokem Jablonec založil.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky doprava, mhd, dpmlj, autobus, řidič, dopravní společnost, Liberec, Jablonec nad Nisou, městská hromadná doprava, BusLine, Mercedes-Benz, Jablonecká dopravní a.s., Německo

Dopravní podnik shání řidiče autobusů, má jich nedostatek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.