Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Desítky tisíc sazenic a záchrana významných míst v Jizerkách, za tím stojí Nadace Ivana Dejmala

Nadace Ivana Dejmala v letošním roce oslavila 25 let od svého vzniku. Za tu dobu podpořila stovky projektů, které pomáhají obnovovat a zachovat krásu Jizerských hor.

Výsadba stromů, obnova turisticky atraktivních míst či úpravy toků a rašelinišť jsou mezi projekty, které v Jizerských horách a okolí v minulých letech podpořila Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody. Za 25 let své existence přispěla nadace podle svého ředitele Ondřeje Petrovského více než 21 miliony korun na stovky projektů.

Jen letos jich bylo skoro 50 a v této činnosti chce nadace pokračovat. „Stav Jizerských hor i přírody obecně se sice v lecčem zlepšuje, ale stojí před námi velké výzvy, jako je postupný návrat listnatých dřevin a jedle do místních lesů, ale i globální změna klimatu,“ uvedl Petrovský. Nadace vznikla v roce 1993. Původně se jmenovala Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Nyní má název po bývalém ministrovi životního prostředí, který stál v 90. letech u jejího zrodu. Jmění nadace je 45 milionů. Z výnosů jmění a darů od jednotlivců a firem financuje vlastní projekty a podporuje jiné. Letos rozdělila přes 1,5 milionu korun. Čtvrtým rokem například pokračuje projekt na zvyšování druhové rozmanitosti místních lesů.

Díky němu bylo dosud v regionu vysazeno zhruba 140.000 sazenic buků, dubů a jedlí, letos se vysazovalo v lesích na území osmi obcí na Liberecku a na Jablonecku přes 13.000 jedlí. Řadu projektů nadace podporuje díky vydávání benefičního kalendáře Zaostřeno na Jizerky. Výtěžek z jeho prodeje pomáhá Jizerským horám a jejich okolí už osm let.

V minulosti se díky tomu podařilo podle Petrovského vysázet desítky tisíc sazenic stromků, zachránit rašeliniště, kterému hrozil zánik, opravit turistické stezky v Jizerských horách nebo vybudovat rybí přechod na řece Smědé. „Zájem lidí o kalendář mi dělá velikou radost. Začínali jsme na 800 kusech, letos jsme jich nechali vyrobit již 1600 a již je prakticky doprodaný,“ řekl ředitel nadace.

U příležitosti 25. výročí od svého vzniku a 50 let od vyhlášení CHKO Jizerské hory vydala nadace také knihu známého fotografa a milovníka Jizerských hor Siegfrieda Weisse s názvem O věčných proměnách lesa. „Na více než 130 stranách zde autor představuje nejen svůj osobní pohled na Jizerské hory a odtajňuje příběhy, které ho k nim vážou, ale provádí čtenáře i celým obdobím posledních 50 let, kdy toto pohoří prošlo turbulentním vývojem a to včetně ekologické katastrofy, ze které se zotavuje dodnes,“ dodal Petrovský.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky les, nadace, Ivan Dejmal, Jizerské hory, projekt, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, Siegfried Weiss

Desítky tisíc sazenic a záchrana významných míst v Jizerkách, za tím stojí Nadace Ivana Dejmala  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.