Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Anketa o vjezdu osobáků do centra vzbuzuje vášně! Uvažuje snad Liberec o zákazu vjezdu aut?

Město Liberec na svém oficiálním facebookovém profilu uveřejnilo anketu zabývající se vjezdem vozů do centra města. A bouřlivá debata na sebe nenechala dlouho čekat. Desítky lidí směřovaly svou kritiku na vedení města za dopravní situaci ve městě. Většina by si ale centrum bez aut představit mohla.

„Zamysleli jste se někdy nad tím, jak by vypadal Liberec bez aut? Máme pro vás anketu: Byl by pro vás přijatelný zákaz vjezdu osobních automobilů do centra města?“ táže se Liberec ve své anketě. Zatím v ní hlasovalo přes 1600 lidí a výsledky jsou zatím docela jasné. Jednašedesát procent by bylo pro zákaz osobáků, třicet devět proti.

Znamená to ale snad, že v následujících měsících nebo letech už centrem neprojedete? Tak to se vážně bát nemusíte. Ačkoli anketa hnula žlučí nejednomu obyvateli města pod Ještědem, nebyla závazná. „Je to jen nezávazná anketa k zamyšlení,“ upozorňuje město v reakci na komentáře. Naší redakci ale tohle téma nedalo spát a pídili jsme se, kde se tak nápad na tuhle anketu vzal. A zda je představa centra bez aut vůbec reálná.

V Liberci by mělo za pár let být hned několik nových parkovacích domů

„Koncem června jsme v zastupitelstvu města projednávali možné změny územního plánu v souvislosti s navýšením nebo změnami parkovacích míst,“ vysvětluje primátor města Jaroslav Zámečník. V rámci této diskuze se zastupitelstvo dostalo i k výstavbě hned několika parkovacích domů. Jeden takový by měl vyrůst ve Fibichově ulici. „Jedná se o sdílený parkovací dům pro ZOO a Technickou univerzitu. Případný vznik tohoto parkoviště odhaduji do 5 let,“ komentuje Zámečník.

Další parkovací domy by se mohly vyšvihnout do tří let. A to u autobusáku a u budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. „V roce 2022 také vznikne parkovací dům v areálu nemocnice pro cca 250 aut,“ informuje primátor. V té době také pravděpodobně dojde k realizaci inženýrských sítí na Šalďáku a v Jablonecké ulici.

Uzavírka v centru prověří řidiče

Podle slov primátora tak bude nevyhnutelná uzavírka centra města, která prověří dopravní chování obyvatel a využívání parkovacích domů pro způsob P+R (Zkratka park and ride neboli zaparkuj a jeď slouží pro parkoviště, která jsou v dobré návaznosti na hromadnou dopravu). Všechny plánované domy se navíc podle vedení Liberce budou nacházet na trase tramvaje. „Kdyby se toto osvědčilo, pak by mohlo dojít k rozšíření pěších zón,“ dodává primátor.

Ať už v centru jednou zákaz osobáků nastane nebo ne, na změny stejně dojde. V centru by měly přibýt jednosměrky. V rámci řešení dopravy v okolí nemocnice bude město hledat ideální východisko pro dopravu v ulicích Komenského, Palachova, Lipová, Boženy Němcové a 8. března. A právě jednosměrky se nabízí jako ideální řešení. Zlepšit by se měla plynulost dopravy a navíc by měla přibýt i parkovací místa.

Liberečáky nápad s uzavřením centra pro auta nadchl i rozhořčil

Téma dopravy ale trápí asi skoro každého Liberečáka. A jen málokdo je spokojený. Alespoň podle reakcí na anketu to tak vypadá. „Dokončete opravy (už takhle se v Liberci nedá normálně jezdit a už vymýšlíte nějaký zákazy aut v centru),“ vzkazuje městu Aleš. „Nejdřív dořešte infrastrukturu, obchvaty a opravy silnic s uzavírkama a pak bych řešil zákazy vjezdu do centra,“ přidává svůj názor Jan

Někteří lidé ale nápad s omezením aut v centru kvitují. „Určitě by nebylo od věci dopravu odvést mimo centrum. Po etapách. V první etapě by mohlo být více dohlíženo na ul. Moskevská, kde se neustále nachází množství aut v jakoukoli denní hodinu a ty audiny a meďouři zcela jistě nezásobují okolní obchody! Kolikrát se nedá v dolní části před My Café ani projít. Dalším zabitým místem je Sokolovské náměstí, Sv. Antonín na jedné straně a kostel Nalezení sv. Kříže na druhé... Proboha už konečně odstraňte to parkoviště, vraťte morový sloup, ozeleňte to tam a další pro místní i turisty zajímavý kout Liberce je na světě. Jako třetí etapu bych viděla zklidnění Palachovy ul. a Šaldova náměstí,“ navrhuje Petra. Jo, téma aut a parkování bude hýbat Libercem určitě ještě další dlouhé roky. A kdo ví, třeba jednou opravu bude centrum Liberce bez aut.

A jaký je váš názor? Je podle vás centrum Liberce bez aut reálné?

Celkem hlasovalo499 čtenářů

Foto Dominik Svoboda

Štítky anketa, Liberec, auta, centrum, centrum města, doprava, Jaroslav Zámečník, Božena Němcová, Audi, Ještěd

Anketa o vjezdu osobáků do centra vzbuzuje vášně! Uvažuje snad Liberec o zákazu vjezdu aut?  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.