Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Pořádková jednotka v akci. Cvičila vyklizení sektoru na stadionu U Nisy

Alespoň jednou do roka se krajská policejní pořádková jednotka vydá na některý z ligových stadionů nacvičovat zákrok proti rozvášněným fotbalovým fanouškům. Tentokrát trénovala na libereckém stadionu U Nisy, jako figuranti se představili studenti několika středních škol.

„Velmi důležité je pro nás zasahovat na reálném místě,“ vysvětluje vedoucí Odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Petr Šikola. Policejní jednotka tak může přesně nacvičovat pohyb po sektoru, zajišťování a hlídání kolegů. 

Na libereckém stadionu pak nacvičovala nejprve vyvádění jednotlivců ze stadionu, poté i větších skupinek, a nakonec i vyklizení celého sektoru. „Tento zákrok je nejtěžší,“ dodal.


Právě vyklizení sektoru není moc časté, dochází k němu jednou za několik let. „Už musí docházet k masivnímu porušování pořádku od ničení sedaček až po vniknutí na hrací plochu,“ uvedl Šikola.

Rozvášněné fanoušky představovali studenti středních škol. Dorazilo jich kolem sto padesáti. „Jsme rádi, že spolupracujeme se školami. Máme pak kulisu, která navozuje fotbalový zápas, a i policisté se mohou vžít do situace,“ popsal Šikola.

Figuranti v tranzu

Podle něj má dav fanoušků velkou sílu, policisté se i díky pravidelným cvičením dokáží na tyto situace dobře připravit. Právě síla davu je podle Šikoly důležitým faktorem. „I naši figuranti se při cvičení dostávají do jistého tranzu, policisté je pak po ukončení cvičení museli trošku uklidňovat,“ řekl s úsměvem.

Pořádková jednotka zasahuje u fotbalových zápasů, především se Spartou, Slavií nebo Baníkem Ostrava, často se něco přihodí i při derby s Jabloncem.

Zápasy snímají i kamery, policisté tak často řeší prohřešky fanoušků i dlouho po zápase. „Bývají pak hodně překvapeni, když přijdeme za nimi do práce s obrazovým materiálem, jak na stadionu trhal sedačku,“ řekl.

Autoři | Foto

Štítky pořádková jednotka, policie, stadion U Nisy, cvičení, fanoušci, Lužická Nisa, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, FC Baník Ostrava, FK Baumit Jablonec, Liberecký kraj

FOTO, VIDEO: Pořádková jednotka v akci. Cvičila vyklizení sektoru na stadionu U Nisy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.