Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Speciální dieta, antibiotika, hospitalizace... Denní kolotoč libereckého spolku Šance zvířatům

Šance na nový život, na lepší domov, na lásku. To dává liberecký spolek Šance zvířatům pejskům a kočičkám, o které se stará. Veterinární péče je ale velmi nákladná, zvlášť když se spolku nepodařilo dosáhnout na dotaci.

Valentýnka z množírny, inkontinentní Kellinka, senior Eddie nebo nalezená Kora. Co jedna zvířecí duše, to jeden dojemný příběh. V Šanci zvířatům se snaží pomoci všem. I když to není vůbec snadné... Zvlášť když se sejde najednou více zvířátek, která vyžadují náročnou veterinární péči. „Většina pejsků se k nám dostane přímo od majitelů, u koček jde hlavně o nalezence,“ uvedla Františka Zverková z Šance zvířatům. 

Jak dokazuje příběh Eddieho, ani pejsek s průkazem původu se někdy nevyhne zdravotním problémům. „Edík je jedenáctiletý irský teriér s průkazem původu, tedy šlechtic. Jeho panička je po mrtvici, příbuzní si mysleli, že jí pejsek pomůže vzpomenout si, ale ani ho nepoznala a nejevila o něj zájem. Péče o něj byla pro její děti náročná, a tak ho přivezli. Eddie přijel s velmi nekvalitní srstí, byl skoro plešatý na zádech, oči mu hodně hnisaly a v uších měl zánět. Kvůli poškození očí hůře vidí a také špatně slyší. Udělali jsme testy na alergii a k našemu překvapení jsme zjistili, že je alergický doslova na všechno,“ komentovala Zverková.

Alergik na všechno, to je Edík

Edík tak může jíst jen granule se pštrosím masem nebo speciální granulky ze hmyzího proteinu. K tomu se navíc přidaly koupele ve speciálních šampónech. Teď už má srst krásnou, nedrbe se a dokonce i očička se zlepšila. Jeho léčba se vyšplhala na 20 tisíc, teď už čeká jen na nový láskyplný domov. „Nové páníčky už to takový balík stát nebude, stav Edíka se teď už udržuje jen léky,“ řekla vedoucí spolku.

Příběhy jednotlivých chlupáčů najdete na stránkách Šance zvířatům a na facebooku.

Další pejskem Lumpík, ten přišel o domov klasickým scénářem. Panička umřela a kam teď s pejskem. U tlusťoučkého pejska, který hodně pije a má problémy s pohybem, to vypadalo na Cushingův syndrom. Ten ale vyloučily testy a tak to vypadá, že problémy s pitím má psychické. „Lumpík má totiž separační úzkost, tedy špatně zvládá samotu, reaguje hystericky, počurá se.“  I on ale hledá nový domov, a to dost akutně. Jeho dočasná opatrovnice si ho už nemůže nechat déle, protože nastupuje do nové práce.

Kočičí mor letos připravil o život dvě koťátka

Spolek můžete podpořit finančně zasláním libovolné částky na transparentní účet 2500383983/2010 nebo třeba nákupem krmení či některých veterinárních přípravků. Seznam najdete na stránkách www.sancezviratum.cz.

U kočiček zápasí spolek pro změnu s panleukopenií. „Lidově řečeno to je kočičí mor. Tomu onemocnění se tak říká, protože je extrémně nakažlivé. Přenáší se i dotykem z předmětů, oblečení atd. Virus dokáže v prostředí přežít velmi dlouho, na jaře se vždy probere a napadá hlavně koťátka a oslabené kočky. Koťata trpí nechutenstvím, průjmy často krvavými a zvracením,“ informuje zakladatelka Šance zvířatům.

A vedle tohoto onemocnění ohrožují kočičky i koronaviry. Ani péče o nemocná koťátka není levná záležitost. Pokud trpí panleukopenií, musí dostávat antibiotika a kvůli hydrataci být na kapačkách. „Pro nás, vzhledem k tomu, že pracujeme, je takřka nemožné je takto léčit osobně, takže jsou nemocná koťata hospitalizovaná, což na den je drahá záležitost.“ Letos boji s touto nemocí podlehla dvě koťátka, dalších pět se ale zachránit podařilo. A i Nebula, Neferiti, Nelson a Neptunek teď čekají na nový domov.

Šance zvířatům připravuje 2. charitativní ples, který se uskuteční na konci února. Bližší info najdete ZDE.

A protože veterinární péče je právě tou nejdražší položkou, bude spolek Šance zvířatům vděčný za jakýkoliv příspěvek. „Pomoci nám lze například uspořádáním benefiční akce, umístěním sbírkové kasičky, jejíž výtěžek zaplatí veterinu nebo také sponzoringem. Pokud máte např. firmu, která tiskne propagační materiály, nebo např. provozujete pumpu, budeme vděční za kupon na pohonné hmoty. To jsou záležitosti, které nejsou tak atraktivní, ale jsou to zase peníze okolo, které můžeme investovat do veteriny. Hlavně děkujeme všem, kdo nás podporují,“ dodala Zverková. Letos navíc spolku utekla dotace od města Liberec právě na veterinární péči a kastrační program koček. 

Foto Šance zvířatům

Štítky Šance zvířatům, Liberecko, zvířata, psi, kočky, domov, nemoc, kočka, Facebook

Speciální dieta, antibiotika, hospitalizace... Denní kolotoč libereckého spolku Šance zvířatům  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.