Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký advent letos oživí pětadvacetimetrové ruské kolo. Nabídne jedinečný výhled

Pohled na liberecký vánoční strom i adventní trhy shora se nepoštěstí každému. Tedy až do letošních Vánoc, kdy právě takový jedinečný výhled zažije každý, kdo se sveze na ruském kole.

Ruské kolo vysoké 25 metrů bude novinkou letošní adventní doby ve stotisícovém Liberci. Vévodit bude hlavnímu náměstí a nabídne tak před Vánoci ten správný nadhled. Jeho 18 kabinek pojme 72 lidí, kteří se budou moci podívat shora i na vánoční strom. Bude tradičně kvůli stabilitě a bezpečnosti jen čtrnáctimetrový, informovala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Symbolem letošních Vánoc v Liberci bude jedle bělokorá, která zatím stále roste na pozemku v Šimáčkově ulici. „Na náměstí bude dopravena 19. listopadu a slavnostní rozsvícení proběhne v neděli 24. listopadu v 16:15. Vánoční jedle bude náměstí u radnice zdobit do 7. ledna roku 2020. Ozdobena bude téměř 80 výtvory dětí z libereckých základních i mateřských škol, na špici stromu zazáří 70centimetrová Ochranovská hvězda a 20 menších bude na vánočním stromě,“ popsala strom mluvčí radnice.

Chybět nebudou tradiční adventní trhy, které od 30. listopadu do 23. prosince nabídnou 36 stánků s vánočním zbožím a občerstvením. Po celý advent bude na náměstí skleněný betlém. „Na nádvoří historické budovy radnice bude už počtrnácté oblíbený Strom přání, na který mohou děti i dospělí zavěsit kartičku se svým přáním nebo vzkazem Ježíškovi,“ řekla Kodymová. Z lístků pak v lednu vylosuje vedení města zhruba 30 šťastlivců, kterým přání splní.

Tradiční součástí adventu v Liberci je tematická výstava prací dětí z mateřských škol v budově radnice, která se uskuteční už podvacáté. Připravený je od 30. listopadu kulturní program plný koncertů, divadelních a tanečních vystoupení nejen na náměstí, ale také v obřadní síni radnice a nedalekém kostele sv. Antonína Velikého. Představí se třeba Pohromadě na přehradě nebo Grizllies. Těšit se mohou návštěvníci na americký gospel v podání uskupení Lee Davidson Quartet nebo na vystoupení Karel Gott Cover.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky zábava, správa, Vánoce, Liberec, Ruské kolo, advent, vánoční stromek, radnice, Antonín Veliký, Karel Gott, Lee Davidson

Liberecký advent letos oživí pětadvacetimetrové ruské kolo. Nabídne jedinečný výhled  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.